Обединеното кралство нарежда на повече от 100 училища да държат затворени сградите, като се позовава на риск от разпадащ се бетон

...
Британското правителство нареди на повече от 100 училища да държат
Коментари Харесай

Британското правителство нареди на повече от 100 училища да държат затворени някои или всичките си сгради когато новата учебна година започва следващата седмица поради опасения, че разпадащият се бетон застрашава безопасността на децата и персонала

От DANICA KIRKA Associated Press, 1 септември 2023 г., 8:53 ч.

ЛОНДОН -- Британското правителство нареди на повече от 100 училища да държат някои или всичките си сгради затворени, когато новата учебна година започне следващата седмица поради опасения, че разпадащият се бетон застрашава безопасността на децата и персонала.

Съобщението късно в четвъртък накара училищните администратори да се борят да намерят начини да приспособят учениците, като някои се очаква да се върнат към онлайн обучението, използвано по време на пандемията COVID-19. Времето на решението, само дни преди началото на учебните занятия, повдигна въпроси от родители и училищни служители защо правителството не е действало по-рано.

Училищният министър Ник Гиб каза пред BBC, че срутване на греда през лятото е предизвикало спешно преразглеждане на това дали сградите, построени с подсилен автоклавен газобетон, са безопасни за учениците.

Министерството на образованието нареди на 104 училища да запазят някои или всичките си сгради затворени, когато есенният срок започне в понеделник.

„Това е много предпазлив подход, така че родителите могат да бъдат уверени, че ако не са се свързали с тях от тяхното училище, е безопасно да изпратят децата обратно в училище“, каза Гиб.

Газобетонът, известен като RAAC, е по-лек и по-евтин от стандартния стоманобетон и е бил широко използван в училища, болници и други обществени сгради от 1950-те до средата на 1990-те години. Но RAAC също е по-слаб от другите материали и има полезен живот от около 30 години, което означава, че много от тези структури вече трябва да бъдат заменени.

Правителството на Великобритания е са запознати с проблема от 1994 г. и започнаха да наблюдават състоянието на обществените сгради през 2018 г.

Министерството на образованието започна проучване на училищните сгради миналата година, за да идентифицира тези, построени с RAAC. Повече от 50 училищни сгради бяха затворени преди това поради опасения относно такъв бетон.

Като се има предвид това, мнозина бяха разгневени от времето на съобщението в четвъртък.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">„Абсолютно позорно и признак за огромна некомпетентност на правителството е, че няколко дни преди началото на срока 104 училища откриват, че някои или всичките им сгради не са безопасни и не могат да бъдат използвани,'' Даниел Кебеде, генерален секретар на Националния образователен съюз, каза в изявление.

Опозиционната Лейбъристка партия настоя воденото от консерваторите правителство да посочи всички засегнатите училища. Правителството досега е отказвало, като Гиб каза, че списък ще бъде публикуван, след като училищата са на „стабилно място“.

Фил Пърнел, професор по материали и структури в университета в Лийдс, каза, че проблемът се дължи главно на липсата на подходяща поддръжка, която позволява на водата да проникне в мехурчетата вътре в газобетона. Материалът може също да се повреди по-внезапно от дървената стомана или нормалния бетон, „с много малко предупреждение.“

„Това е тревожна ситуация, но основната причина не е материалите, но лошата поддръжка и свитите училищни бюджети за поддръжка на сградата“, каза Пърнел. „Подобни проблеми ще съществуват за стомана, дървен материал и други видове покривни материали. Всички материали се развалят много по-бързо, ако се пропусне поддръжката.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР