Обединеното кралство и Европейският съюз ще продължат преговорите за бъдещето

...
Обединеното кралство и Европейският съюз ще продължат преговорите за бъдещето
Коментари Харесай

Другата седмица продължават преговорите по Северноирландския протокол

Обединеното кралство и Европейският съюз ще продължат договарянията за бъдещето на Северна Ирландия през идната седмица, съобщи " Блумбърг ".

" Все отново бихме желали да намерим решение посредством договаряния ", написа английският министър за Брекзит Дейвид Фрост в " Туитър " след последната си седмична среща със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

" Но разликата сред нашите позиции към момента е забележителна и ние сме подготвени да използваме член 16 ", сподели той, като засяга механизма за едностранно прекъсване на части от съглашението за развода за Брекзит, отнасящи се до Северна Ирландия.

Напрежението сред двете страни по отношение на Северна Ирландия наподобява се успокои през последните седмици, като Обединеното кралство съобщи, че ще продължи договарянията с Европейски Съюз, до момента в който договарянията не престават да бъдат градивни. Мнозина в Европейски Съюз се притесняваха, че Англия скоро ще се отдръпна от договарянията, което би могло да форсира комерсиална война.
 В Северна Ирландия може да се стигне до злополука, предизвести министър
В Северна Ирландия може да се стигне до злополука, предизвести министър

" Твърдият метод " на Англия основава проблеми

Шефчович сподели, че последните диалози са фокусирани върху доставката на медикаменти в Северна Ирландия и че е нужен " съдбоносен подтик " в полемиките. Беше реализиран прогрес в доставката на генерични медикаменти, само че няма дефинитивно съглашение и проблемите би трябвало да бъдат решени през идващите седмици, с цел да има контрактувано решение.

Това е съобщил източник от Обединеното кралство, осведомен с договарянията.

Дискусиите за митниците бяха градивни в последния кръг от договаряния и ще продължат идната седмица, сподели служителят, поискал анонимност. Фрост и Шефчович би трябвало да се срещнат още веднъж идващия петък.

Припомняме, че съгласно комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Англия, Северна Ирландия, която напусна Европейски Съюз като част от Обединеното кралство, остана част от митническата територия на Европейски Съюз.

Англия може едностранно от декември да се откаже от използването на протокола за Северна Ирландия, подписан с Брюксел като част от съглашението за Брекзит. като се базира на висши източници в английското държавно управление.

Провалът в постигането на прогрес по въпроса за Северна Ирландия може да сътвори съществени проблеми в района, както и да се заплаши правилото за шерване на властта сред католици и протестанти.

Запазването на бистрота на границата на остров Ирландия е нужна, с цел да се резервира Белфастското съглашение от 1998 година, което постави завършек на спора в Олстър.
 Шефчович упрекна министър в
Шефчович упрекна министър в " политическо театралничене " за Северна Ирландия

Последните договаряния обаче са довели до прогрес по проблемите на региона

Британски специалисти се притесняват, че от Северна Ирландия могат да се развият в политическа рецесия в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР