Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната

...
Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната
Коментари Харесай

Министър Пулев: Износът ни за Великобритания е с ръст от 15 % - над 723 млн. евро

Обединеното кралство е един от значимите търговски сътрудници на страната ни, като през последните години стокообменът е на равнището от един милиард евро. За 2022 година двустранната търговия възлиза на 1.2 милиарда евро, което е растеж от 23.8 % по отношение на миналата година. Износът ни за 2022 година доближава пикова стойност от 723.6 млн. евро и нараства с 15.3 %. Обединеното Кралство е в Топ 10 и измежду сътрудниците ни във връзка с вложенията. Това стана ясно по време на среща на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев и изпълнителния шеф на Британско-българската бизнес асоциация (БББА) Десислава Митева.

Двамата разискаха концепцията на Асоциацията за основаване на Експортен хъб, който да оказва помощ на български новаторски и високотехнологични компании да се развиват на английския пазар.

Министър Пулев уточни, че макар положителните резултати от последната година, има необработен капацитет в българския износ към Обединеното кралство. Той изрази поддръжка към концепцията на Британско-българската бизнес асоциация, която ще даде нови благоприятни условия за българските компании да стъпят на английския пазар.

„ Интернационализация на дребните и междинни компании е един от главните ни цели. Чрез Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия (ИАНМСП) към МИР се провеждат търговски задачи и изложби, с цел да се помогне на българския бизнес да излезе на външни пазари “, акцентира министър Пулев.

Изпълнителният шеф на БББА Десислава Митева изясни, че първа фаза на плана за подобен хъб планува образуване на събитие в Лондон през октомври за ангажиране на българската диаспора на Острова. Фокусът на събитието ще бъде върху това по какъв начин една компания да започва бизнес във Англия. Двамата се сплотиха към концепцията, че има доста български компании, които имат късмет за развиване на английския пазар и те би трябвало да бъдат подкрепени и с менторска стратегия. Пулев и Митева разискаха и организирането на идна делегация от английски компании, които да посетят България, както и показване на сполучливи образци на български компании, към този момент стъпили на английския пазар.

Министърът на нововъведенията и растежа посочи, че през последните месеци се работи интензивно и за българските започващи и високотехнологични компании е обезпечен запас по новите стратегии, които МИР ръководи. „ Създадохме положителни предпоставки за подкрепяне на предприемаческата екосистема. Сключихме две нови съглашения с Фонда на фондовете по двете нови стратегии за Конкурентоспособност (ПКИП) и за Научни проучвания и нововъведения (ПНИИДИТ). По тях има обезпечени 500-600 млн. лева единствено за дялови принадлежности, разгласи Пулев. „ Осигурихме и още 360 млн. лева финансова инжекция за българските бизнесмени посредством дялови принадлежности с подписаното с Европейския капиталов фонд (ЕИФ) съглашение “, добави той.

Пулев подсети, че МИР издава към този момент и така наречен Стартъп-виза. „ Това дава опция за привличане на високотехнологични вложители отвън Европейски Съюз, които да записват новаторски бизнес по облекчена процедура у нас. Те ще могат да наемат български гении и да основават работни места “, акцентира още той.

На срещата участваха още изпълнителните шефове на ИАНМСП Бойко Таков и на Българската организация за вложения Богдан Богданов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР