Обединените арабски емирства заявиха, че приемат бившия афганистански президент Ашраф

...
Обединените арабски емирства заявиха, че приемат бившия афганистански президент Ашраф
Коментари Харесай

Президентът на Афганистан Ашраф Гани е в ОАЕ

Обединените арабски емирства обявиха, че одобряват някогашния афганистански президент Ашраф Гани " по филантропични аргументи ", откакто той избяга от страната си на фона на завладяването от талибаните.

" Министерството на външните работи и интернационалното съдействие на ОАЕ може да удостовери, че ОАЕ приветства президента Ашраф Гани и фамилията му в страната по филантропични аргументи ", се споделя в малко изказване на министерството.

Гани напусна Афганистан в неделя, когато талибаните се приближиха до Кабул, преди бунтовниците да влязат в афганистанската столица без да срещнат никаква опозиция.

В обява във Facebook Гани съобщи, че " талибаните са спечелили " и че е избягал, с цел да избегне " кръвопролития ".

До сряда в непотвърдени информации се твърдеше, че 72-годишният президент е избягал в Оман, Таджикистан или Узбекистан. Някои даже допуснаха, че той е избягал в Ливан, откъдето е брачната половинка му.

Това не е първият път, когато Обединените арабски емирства отварят ръцете си към някогашни водачи и техните родственици, станали личност нон грата в личната им страна.

През 2017 година емирството Дубай приюти някогашния тайландски министър председател Инглак Шинавата, който задочно беше наказан в родината си на пет години затвор. Испанският крал Хуан Карлос отиде в самоизгнание в ОАЕ през август предходната година, когато породиха въпроси по отношение на произхода на благосъстоянието му, а ОАЕ беше дом и на водача на пакистанската съпротива Беназир Бхуто през осемте й години в заточение, преди да бъде убита през 2007 година

ОАЕ са една от трите страни, в това число Саудитска Арабия и Пакистан, които признаха предходния твърдолинеен режим на талибаните, който управляваше Афганистан от 1996 до 2001 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР