Обединените арабски емирства, които са домакин на срещата на върха

...
Обединените арабски емирства, които са домакин на срещата на върха
Коментари Харесай

ОАЕ търсят консенсус със следващия проект на споразумение за климата

Обединените арабски емирства, които са хазаин на срещата на върха за климата COP28, обявиха, че ще търсят консенсус с нов план на съглашение след необятна рецензия на формулировката по отношение на изкопаемите горива, съобщи Агенция Франс Прес.


Маджид Ал Сувайди, общоприет шеф на COP28, омаловажи нападките против текста, като съобщи, че емирската страна хазаин е проверила " алените линии " на страните и работи по различен план.

" Трябва да поработим върху това по какъв начин да включим техните отзиви в текста по метод, от който всички да са удовлетворени и да можем да продължим напред към постигането на задачите за ограничение на стоплянето до 1,5 °C, сподели той.

" Смятам, че това, което се случи с нашия текст, беше, че в действителност водихме почтени, практични и прагматични диалози за това къде в действителност са границите на хората ", сподели той.

" Въпросът е да реализираме консенсус. "

Съгласно разпоредбите на Конвенцията на Организация на обединените нации за климата споразуменията се нуждаят от консенсус на всички участници - близо 200 страни.

Саудитска Арабия е отпред на битката против апелите, подкрепяни от уязвимите страни и западните сили, за последователно унищожаване на петрола, газа и въглищата, които са най-големият провинен за климатичната рецесия на планетата.

" Отдавна знаем, че езикът към изкопаемите горива е комплициран ", съобщи той.

" Има хора, които желаят поетапно прекъсване, има хора, които желаят поетапно понижаване. Има и такива, които желаят разнообразни формулировки ".

" Въпросът е да реализираме консенсус и не желаеме една дефиниция, която да докара до блокиране на процеса ", добави той.

Преговарящите към този момент работят след крайния период, подложен от емирствата, за привършване на работата до формалното закриване на 13-дневната конференция в 11 ч. локално време.

" Всички бихме желали да приключим в точния момент, само че желаеме и да реализираме допустимо най-амбициозния резултат. Това е нашата единствена цел ", сподели Сувайди. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР