Обединението на трите партии Демократи за силна България (ДСБ), Да,

...
Обединението на трите партии Демократи за силна България (ДСБ), Да,
Коментари Харесай

Георги Ганев: Липсата на върховенство на закона ограничава икономическия растеж

Обединението на трите партии " Демократи за мощна България " (ДСБ), " Да, България " и " Зелените " - " Демократична България " беше основано през април като форма на управническа алтерантива.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Много повече от една обща валута

Единната валута може да е мощен инструмент за понижаване на разликите сред богатите и бедните страни в Европейски Съюз
27 апр 2018
Борисов и Домбровскис: До една година България може да е в ERM II

Страната е получила план на пътна карта от ЕЦБ, само че и изискване първо да се причисли към банковия съюз
26 апр 2018
Атанас Атанасов и Христо Иванов: Борисов е най-хубавият търговец на души в политиката

Съпредседателите на " Демократична България " пред " Капитал "
20 апр 2018
Румен Радев насърчи основаването на нови партии против статуквото

В лекция в УНСС президентът беше мощно сериозен към ръководството, само че не видя Българска социалистическа партия като допустима опция
16 апр 2018 "Откъдето и да тръгнем при разбор на макроикономическата и финансова обстановка в България, ще стигнем до проблемите с правораздавателната система в страната. " С тези думи финансовият анализатор на "Демократична България " и икономист от Центъра за демократични тактики Георги Ганев се обърна към публицисти по време на среща с икономическия екип на новото обединяване в четвъртък.

Според Ганев неналичието на господство на правото лимитира растежа и е главната причина България да не се е възползвала изцяло от позитивите, асоциирани с участието й в Европейски Съюз. "Докато този проблем не бъде решен, никакъв прогрес няма да има. А в актуалната ръководеща политическа настройка няма каквото и да било предпочитание той да бъде решаван ", установи той.

В тази връзка представителите на обединяването също означават, че новият метод на разпределение на парите от еврофондовете е добра вест и за България, и за българската стопанска система. "Смятам, че и при двата разновидността - в случай че ни спрат парите поради липса на правосъдна промяна или в случай че ние с помощта на новите правила успеем да придвижим тези промени, и в двата случая България печели ", разяснява съпредседателят на "Зелените " Владислав Панев.

Липсата на сигурност в закона

Според икономическия екип на "Демократична България " неналичието на господство на закона е основният проблем на страната и бизнеса. Ганев показва, че имуществените права не са неприкосновени, няма сигурност при осъществяване на договорите. Това значи, че компаниите не могат с убеденост да изготвят бизнес проекти, което оскъпява капиталовите решения, а оттова се стига и до по-малка бизнес интензивност.

"Структурната уязвимост на българската страна и бизнес среда е неналичието на господство на правото, липса на предвидимост на разпоредбите, липса на убеденост от страна на бизнеса, че неговите права и контракти ще бъдат спазвани ", акцентира Ганев.

Екипът смята, че, в случай че този проблем не бъде решен, България няма да може да се възползва изцяло и от позитивите от евентуалното участие в еврозоната. Ползи ще има - приток на капитали и по-ниски разноски за бизнеса, само че те ще са доста по-малки.

Проблемите на бизнес средата

Представителите на обединяването възнамеряват да насочат напъните си към идентифициране на проблемите пред бизнеса в страната. Адвокатът и академични учител Емил Георгиев показва, че все още са открили три огромни казуса пред българските бизнесмени - свръхрегулацията, тежкото и некачествено законодателство и административният потенциал.

В същото време вероятността за участие в еврозоната носи изгоди за българския бизнес. Георгиев отбелязва, че над 60% от дребните и междинните предприятия в страната имат паричен и стоков оборот с страни от еврозоната. Приемът във валутния съюз ще подсигурява участие в така наречен единна разплащателна система (Single Euro Payments Area), където суми над 40 хиляди евро могат да бъдат трансферирани без банкови такси. По калкулации на ИПИ това би икономисало на българския бизнес над 900 млн. лева разноски на година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР