Обединение, начело с ГБС Инфраструктурно строителство, най-вероятно ще строи още

...
Обединение, начело с ГБС Инфраструктурно строителство, най-вероятно ще строи още
Коментари Харесай

Обединение на ГБС ще строи още един участък от магистрала Европа

Обединение, отпред с " ГБС Инфраструктурно строителство ", най-вероятно ще строи още един сектор от автомагистрала " Европа " сред София и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина ". Това излиза наяве от оповестените ценови предложения и точките за техническите индикатори на претендентите в профила на купувача на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Отварянето на ценовите оферти е станало на 9 ноември, когато управлението на Министерство на регионалното развитие в наличието на вътрешния министър Бойко Рашков даде конференция, на която беше разкрита. В същото време АПИ не заяви за отварянето на офертите - нещо, което не си позволяваше да прави даже по времето на ГЕРБ.

Обществената поръчка за 16.5 км от автомагистрала " Европа " е извънредно значима, тъй като тя беше вкарана като авариен вид за еврофинансиране, в опит да се спасят парите от проваленото създаване на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. За да не бъдат изгубени към 250 млн. лева.от Брюксел, е належащо планът да бъде осъществен до края на 2023 година, макар че страните се надяват Европейската комисия да удължи финансовото осъществяване на миналия програмен интервал 2014 - 2020 година с още една година поради ковид. Към момента обаче няма публично решение за това от Брюксел.

Търгът беше разгласен в края на февруари 2021 година от държавното управление на Бойко Борисов. Офертите бяха отворени при започване на април, като ползата беше огромен -. Оттогава обаче - повече от 7 месеца, нямаше никакво движене по тази поръчка и по тази причина е изненадващо, че цените се отварят дни преди изборите на 14 ноември. В същото време обаче, забавянето на избора на реализатор слага под риск вместването в периодите за градеж на автомагистралата и надлежно усвояването на европейски средства. Обектът се финансира по оперативна стратегия " Транспорт " 2014 - 2020 година

Четири от 10

От 10-те подадени предложения до отваряне на ценовите оферти са позволени единствено четирима претенденти , като за трима от тях има " витаещи подозрения ", по думите на премиера Бойко Борисов, че са свързани с някогашния началник на " Лукойл България " Валентин Златев.

Прави усещане, че до отварянето на ценовите оферти на процедура са позволени всички строителни компании, които участваха в митингите против служебния кабинет. Това са обединявания, отпред с ГБС, " Джи Пи Груп ", " Глобал Констръкшън " и. Последната даже беше наранена от по случая с раздадените задатъци на автомагистрала " Хемус ". Случаят беше избран от вътрешния министър председател Бойко Рашков като " ".

В същото време не са позволени до отваряне на ценовите оферти на обединявания, отпред с " Трейс Груп ", " Геострой ", " Автомагистрали Черно море ", " Щрабаг ", " Ер Кънстракшънс " и ВДХ - новото име на " Водстрой 98 ", свързвана преди време с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, само че с днешна дата публична благосъстоятелност на някогашния пътен началник Велико Желев.

И спечелилият е...

Така въз основа на избраните критерии за избор на реализатор публичната поръчка би трябвало да бъде извоювана от ДЗЗД " Европа - 2022 " с оптималните 100 точки. В обединяването влизат " ГБС– Инфраструктурно строителство " АД, " Главболгарстрой интернешънъл " АД и " Обонато Билд " ЕООД.

Предложената от тях цена е малко над 222.4 млн. лева без Данък добавена стойност (13.5 млн. лева./км без ДДС) и е единствената, която е по-ниска от търсената. Предложенията на останалите трима претенденти са над прогнозната цена на поръчката от 224 млн. лева Освен това техните механически им предложения са по-ниско оценени, до момента в който ДЗЗД " Европа - 2022 " получава оптималните 40 точки за осъществяване и с общ резултат от 100 точки би трябвало да построи 16.5 километра сред Сливница и връзката със Северната скоростна дъга на София.

Предишният сектор от автомагистрала " Европа " -, беше издигнат от " ГБС Инфраструктурно строителство " - 17 км за 117.3 млн. лева с Данък добавена стойност. Той беше пуснат в употреба през ноември 2020 година - към половин година по-рано по отношение на периода за осъществяване по контракт.

Този път обаче ГБС няма да строи сама обекта е ще бъде дружно с " Обонато Билд " , която набра мощ и мощност по време на третия мандат на Бойко Борисов. Дружеството е и в обединяването, което поддържа пътищата в Софийска област, а държавното управление на Борисов му разпореди да ремонтира Северната дъга на на София по договорите за настоящ ремонт за 36 млн. лева Тази процедура, за която Mediapool написа от години, беше разкрита във вторник от управлението на Министерство на регионалното развитие - денят, в който са отворени ценовите предложения за автомагистрала " Европа ".

" Обонато Билд ", която е еднолична благосъстоятелност на Димитър Пантелеев, има връзки с " Джи Пи груп " . До края на 2018 година компанията носеше името " Интегрирани строителни системи ". Тогава Панталеев я купува от някогашния притежател Владимир Пилчев за 90 000 лева, демонстрират оповестените документи в Търговския указател. През лятото на 2019 година друго сдружение на Панталеев- " Билд инвест - Н ", се влива в " Обонато билд ".

Панталеев е бил съучастник с тримата акционери в " Джи Пи груп " - Георги Василев, Владимир Житенски и Стефан Тотев, във компанията " Вип-стил 2005 ". Всеки от тях е държал по 25% от акциите. Дружеството е записано на адреса на " Джи Пи Груп " - бул. " Черни връх " 59А, само че през септември 2020 година Пантелеев продава каузи си на Житенски, демонстрират документите в Търговския указател.

Вече някогашният притежател на " Обонато билд " – Владимир Пилчев, пък е бил съучастник в " Агрохолд инвест " с единия от съсобствениците на " Джи Пи Груп " - Владимир Житенски. Освен това е шеф на сдружението " Пи Ай ", което има централата на строителната група.

За последните три финансови години приходите на " Обонато билд " са сред 20 млн. и 26 млн. лева при личен състав от приблизително от 50 служащия, демонстрира информация в регистъра на Камарата на строителите. В него липсва информация за по-големите обекти, изпълнени от компанията през последните години.

Магистрала " Европа "

Изграждането на тези 16.5 километра от Сливница до София е финалният стадий от строителството на автомагистрала " Европа ".

Участъкът стартира при село Храбърско - при 32-ри км. След това ще премине по нов терен на север от Божурище сред селата Волуяк и Мрамор и ще се влее в Северната скоростна дъга при пътния възел със Софийския околовръстен път – при 48-ми км.

Трасето ще е с габарит 27 м - две ленти за придвижване в посока и спешна лента.

В сектора ще има 10 огромни уреди, от които 7 подлеза, в това число подлез на ж.п. линията София - Драгоман, 2 моста и един виадукт.

Ще бъдат построени и два пътни възела. Бъдещият п.в. " Костинброд " ще свързва автомагистрала " Европа " с второкласния път София - Костинброд и село Волуяк. Пътният възел " Мрамор " ще обезпечава връзка на село Мрамор с Калотина, Софийския околовръстен път и Северната скоростна дъга.

Ще бъдат построени пътни връзки при п.в. " Храбърско ", където автомагистралното трасе пресича първокласния път Сливница - София, както и при пресичането с общинския път в посока Костинброд.

Магистрала " Европа " е част от направлението София - Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " (65 км) от главната трансевропейска транспортна мрежа. Българската автомагистрала е единственият сектор в Европа, който към момента не е издигнат по линията на кулоар " Ориент/Източно Средиземноморски ".

В момента тече строителството на сектора от 14.5-километра от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " до Драгоман. Строител е обединяване, отпред с

Миналата година беше пуснат в употреба секторът от 17 км от Драгоман до Сливница, построен от " ГБС - Инфраструктуно строителство ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР