ОБЕДИНЕНИ НАЦИИ (АП) — Съветът за сигурност на ООН гласува

...
ОБЕДИНЕНИ НАЦИИ (АП) — Съветът за сигурност на ООН гласува
Коментари Харесай

ООН призовава съперниците в Кипър да деескалират напрежението и да се възползват от възможността за подновяване на преговорите

ОБЕДИНЕНИ НАЦИИ (АП) — Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава единомислещо във вторник за удължение на мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Кипър с една година и прикани всички страни в това число съперничещите зелени кипърци и кипърските турци да подхващат стъпки „ за деескалация на напрежението в и към буферната зона “, разделяща средиземноморския остров.

Съветът също по този начин мощно насърчи всички страни „ да се възползват от опцията “ на Организация на обединените нации. Генералният секретар Антониу Гутериш назначава нов персонален делегат на Сайръс за възобновяване на договарянията сред двете страни.

Кипър беше разграничен на отделил се кипърски турски северен и интернационално приет гръцкокипърски южен през 1974 година след турско инвазия, която беше провокирана от прелом, ориентиран към съюз с Гърция.

Многобройни кръгове от договаряния с посредничеството на Организация на обединените нации приключиха с крах, като последният напън за спокойно съглашение през юли 2017 година приключи с озлобление.

Тази среща също по този начин докара до смяна на Т...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР