Обединена българска банка (ОББ) официално оглави класацията на най-големите финансови

...
Обединена българска банка (ОББ) официално оглави класацията на най-големите финансови
Коментари Харесай

ОББ изпревари ДСК и Уникредит и вече е №1 в България по активи

Обединена българска банка (ОББ) публично оглави класацията на най-големите финансови институции в България. Това демонстрират най-новите данни на Българската национална банка (БНБ) към края на първата половина от 2023 година Според тях преди всичко излиза точно ОББ, която напролет се сплоти с КБС Банк – наследника на Райфайзенбанк България. Така след завършване на сливането, обединената ОББ регистрира активи в размер на 31.372 милиарда лева

Сделката по придобиването на бизнеса на Raiffeisen bank в България бе една от най-големите в последните години, а цената доближи 1.015 милиарда евро. Тя бе оповестена през ноември 2021 година, а по-късно получи нужните регулаторни утвърждения. Още тогава прогнозата на банката бе да излезе като номер 1 в бранша.
Оперативното обединение на ОББ и КБС Банк ще приключи следващата година
На втора позиция по активи в класацията се подрежда Банка ДСК с 30.569 милиарда лева, а Уникредит Булбанк, която дълги години беше №1, към този момент е на трета позиция с 29.944 милиарда лева

Топ 5 допълват още Пощенска банка, чиято договорка по придобиване на БНП Париба към края на юни към момента не е регистрирана в данните на Българска народна банка. Към момента активите ѝ се правят оценка на 17.776 милиарда лева

Първа капиталова банка (ПИБ) заема пета позиция с активи за 13.055 милиарда лева



Така банките от топ 5 ръководят активи на стойност близо 123 милиарда лева от общо 161 милиарда лева в българската банкова система. С други думи: петте най-големи банки в България ръководят близо 77% от всички банкови активи.

В момента, след няколко покупко-продажби за консолидация на пазара, общо в страната работят 24 търговски банки.
Печалбата пораства
Печалбата на банките в България продължава да пораства и през 2023 година За първото полугодие тя доближава 1.7 милиарда лева, което е с внушителните две трети растеж по отношение на същия интервал на предходната година. 

За съпоставяне, за цялата 2022 година секторът натрупа невижданите в стопанската история на България 2.1 милиарда лева облага.

Данните на Българска народна банка демонстрират, че петте най-големи банки в страната са генерирали малко над 1.3 милиарда лева от нея.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР