Обаче проблем може да бъде как го започва. По непридружен

...
Обаче проблем може да бъде как го започва. По непридружен
Коментари Харесай

Андрей Янкулов за двойния стандарт на прокуратурата

Обаче проблем може да бъде по какъв начин го стартира. По непридружен с никакви документи сигнал от жител (т.е. роман от един човек), който е пуснат " по бързата писта " - няма я нормалната в такива случаи предварителна инспекция за изясняване на достоверността на изложеното в сигнала, няма нищо. Незабавно от Спеца е установено съществуването на задоволително данни за осъществено закононарушение и наказателното произвеждане стартира.

Как ще се развие? Има един стопанин на следствието - прокурорът. Може стремително, може бързо, може постепенно, може да не мръдне, може министърът на следващия ден да бъде притеглен като обвинен за всичко, за което някой там реши, както и въз основата на каквито и да е от позиция на достатъчност доказателства - тази преценка не предстои на никакъв външен надзор за правомерност.

Само за съпоставяне: по " Осемте джуджета " (където имаше разкази на повече от един човек, подкрепени от извадки от електронна връзка и куп документи) следствие на обстоятелствата от филмите не беше формирано, ами стартира точно една нескончаема предварителна инспекция, с цел да се изяснявало занапред има ли задоволително данни за осъществено закононарушение, та да стартира следствие. Още няма публично обявяване на резултат от тази инспекция, близо две години по-късно. При цялата бистрота на подопечната му институция, съгласно Иван Гешев.

В самите " Осемте джуджета " разказахме по какъв начин след среща с Петьо Еврото и задължаването на съпургата му Любена по запис на заповед за близо 3 милиона лв., Илия Златанов подава сигнал до Спеца, който по безусловно същия фасон е пуснат " по бързата писта " - неотложно формиране на следствие, разпити, претърсвания и арести на съперниците му в разногласието за фамилния бизнес в границите на дни. След като преди този момент в продължение на години същите обстоятелства са се изяснявали в разнообразни производства в разнообразни прокуратури без сянка на сходен скоростен процесуален резултат.

Така че актуалният случай е следващото проявяване на този двоен стандарт, който може да съществува поради недобросъвестността на упражняващите съответните пълномощия и неналичието на благоприятни условия за какъвто и да е външен надзор върху това по какъв начин го вършат.

Бившият прокурор Андрей Янкулов, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР