О Т В О Р Е Н О П И

...
О Т В О Р Е Н О П И
Коментари Харесай

Мая Манолова с Отворено писмо до Стефан Янев

О Т В О Р Е Н О П И С М О
от Мая Манолова
ръководител на гражданската платформа „ Изправи се.БГ ",
част от обединението „ Изправи се БГ! Ние идваме! "

Уважаеми господин министър председател,
Уважаеми госпожи и господа министри,

По мотив свиканото през днешния ден от президента Радев съвещание на министрите от Служебния кабинет, насочваме към Вас нашите градивни оферти за отбрана на елементарните хора и бизнеса в България в най-острата фаза на енергийната рецесия в условия на ковид-пандемия.
Считаме, че е неотложно и незабавно Служебното държавно управление да приложи нови, симетрични на рецесията, ограничения в три посоки:компенсации за бизнеса по отношение на невижданите цени на електрическата енергия и газа;
обезщетения на семействата по отношение на нарастването на цените на главните артикули и на цените на тока, водата, парното и газа за битовите консуматори от 1 януари;
преоценка на заповедта за въвеждане на здравен документ, тъй че да не разделя обществото и да не дискриминира групи от жители.
По отношение на приоритет 1) молим за следните смели решения: Справедливи обезщетения за бизнеса - вместо в размер на 110 лева на мегаватчас, както държавното управление по-рано реши, на компаниите да се изплаща разликата сред цената избрана от КЕВР (120 лева.) и действителната цена на енергийната борса, която сега към този момент надвишава 400 лева.;
Временно отпадане на налозите върху силата – в това число електрическата енергия, парното, водата и природния газ за бизнеса;
Временно отпадане на Данък добавена стойност на сметките на компаниите за тези разходи;
Енергийна почивка по прилика с данъчната почивка - отсрочено заплащане на сметките от бизнеса за електрическа енергия и газ с до 6 месеца;
Призоваваме енергийния министър и КЕВР, с цел да запазят обществения интерес, да трансформират борсовите правила и да оповестят търговците на енергийната борса, които завоюваха десетки милиони на гърба на българските жители, продавайки евтиния български ток в чужбина.
Призоваваме енергийния министър да спре краткотрайно износа на български ток, с цел да не се допусне колапс на българската стопанска система и компании.
Обявяваме се за решение на Народното събрание, с което да се приключи краткотрайно присъединяване на България в механизма за търговия с излъчвания въглероден двуокис до преодоляването на острата фаза на енергийната рецесия, само че не по-малко от 6 месеца.

По отношение на приоритет 2) молим за:Изплащане на обезщетения на семействата по отношение на нарастването на цените на главните хранителни артикули и на идните единствено след два месеца фрапантни нараствания на цените на тока, водата, парното и газа за домакинствата;
Временно отпадане на Данък добавена стойност на сметките на семействата за тези разходи;
Енергийна почивка по прилика с данъчната почивка - отсрочено заплащане на сметките от семействата за електрическа енергия, парно и газ с до 6 месеца, без прекъсване на електрозахранването при неплатена сметка.
Тези ограничения следва да бъдат финансово обезпечени както през оставащите два месеца от 2021 година, по този начин и в бюджета за 2022 година За въвеждането на огромна част от тях не е нужен акт на Народното събрание.

По отношение на приоритет 3) молим заповедта за „ зеления документ " да бъде сменена с нова, която да дава опция за приемане на документ от хора с потвърдени антитела над праговете, от хора, боледували и в домашни условия, и в лечебни заведения, без значение дали преди 6 месеца или повече, както и на хора, за които е противопоказно да се имунизират. Настояваме и тестванията за определяне на Ковид-19 и за съществуване на антитела да са безвъзмездни. Подчертаваме нашата позиция, че имунизирането не може да бъде акт на насила, без значение от претекстовете и задачите.

Уважаеми госпожи и господа,

Призоваваме Ви за храброст и мащаб в решенията, тъй че и жителите, и бизнесът да усетят страната като подкрепящ сътрудник в невижданата обстановка на три рецесии.
Призоваваме участниците в предизборните акции да се въздържат да натрупат партийни дивиденти чрез обществени внушения и всяване на боязън у жителите за тяхната енергийна, икономическа или здравна сигурност.
Нашите оферти са израз на благосклонност да допринесем за решение на комплицираната обстановка в страната – енергийна, икономическа и здравна рецесии – с ограничения, които да оказват помощ тежестите, рисковете и шокът да се споделят сред страната, жителите и компаниите.

24 октомври 2021 година Мая Манолова

Гражданска платформа „ Изправи се.БГ "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР