О т избухването на глобалната пандемия от COVID-19 в началото

...
О т избухването на глобалната пандемия от COVID-19 в началото
Коментари Харесай

Ваксините, които ни превръщат в магнити

О т експлоадирането на световната пандемия от COVID-19 при започване на предходната година, тематиката за смъртоносната болест докара до появяването на редица подправени вести и тайни теории. Едно от най-странните изказвания, което напоследък се трансформира в самобитен шлагер в обществените мрежи, е, че мястото, на което се слагат имунизациите против COVID-19, основава магнитно поле и стартира да притегля железни предмети. Звучи налудничаво, само че в интернет има голям брой видеа на хора, които закачат монети, лъжици и какво ли още на своите рамена и настояват, че това се дължи на поставените им ваксини. Те също по този начин прибавят, че този „ феномен “ е ясно доказателство за съществуването на микрочипове в тях.

No, your Covid vaccine isn't a magnet
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Какво сочат обстоятелствата?

На първо място, нито една от утвърдените от Европейски Съюз и Съединени американски щати ваксини против COVID-19 не съдържа метали. Тук би трябвало да обърнем внимание на една детайлност, която също е обект на доста спекулации – в някои ваксини (част от тези, създавани в Китай, както и такива, употребявани за лекуването на други болести) въпреки всичко има дребни количества алуминий. Те обаче са незначителни и не са по-вредни за човешкото тяло от количествата, които одобряваме посредством храните и питейната вода. Истината е, че алуминият се употребява като средство за подсилването на имунната система още от 30-те години на предишния век. Въпреки това, в обществените мрежи циркулират изказвания, че количествата от този метал във имунизациите против COVID-19 са доста високи и съставляват заплаха за човешкия мозък. Лекарите са единомислещи, че това е

откровена неистина ,

която цели да подкопае доверието във въпросните ваксини.

Учените означават и още нещо значимо – даже и да приемем, че в тях фактически има метали (или някакъв микрочип), това няма по какъв начин да сътвори магнитно поле. Причината е, че самите дози са прекомерно дребни. „ Физически е невероятно в тях да има задоволително количество метали, които да притеглят магнити или самите те да имат сходно влияние “, означават специалисти от организацията „ Мийдан “, бореща се против разпространението на подправени вести. Те прибавят, че във всеки един от нас има дребни количества желязо, което има магнитни свойства. Това желязо в действителност може да отблъсква магнити, когато се смеси с кислородните молекули в тялото ни. Ядрено-магнитният резонанс на собствен ред употребява магнитните свойства на нашия организъм, с цел да даде подробни анатомични и физиологични данни. Освен това, кръвта ни е формирана най-вече от вода, която отблъсква магнитите, прибавят специалистите.

Here are 5 (debunked) Covid vaccine conspiracy theories spreading online:
— Forbes (@Forbes)
Ваксините се инжектират в нашите мускули и с течение на времето съставките им се разнасят из нашия организъм, с цел да подсилят имунната ни система. В някои случаи се следят странични резултати (най-често става въпрос за краткотрайна болежка или зачервяване на мястото на убождането), които не престават няколко дни, само че нищо повече, акцентират лекарите. Професорът по физика Майкъл Коуи от „ Тринити Колидж “ в Дъблин на собствен ред означи пред организация „ Ройтерс “, че

изказванията за съществуването на метали във имунизациите против COVID-19 са „ цялостна нелепост “ .

По думите му, на мястото на убождането би трябвало да има към един грам метал, с цел да може то да си взаимодейства по някакъв метод с магнити или да притегля други железни предмети. „ Ако имахте един грам желязо в рамото си, несъмнено щяхте да го усещате непрекъснато. Между другото, аз и жена ми към този момент се ваксинирахме против COVID-19. Проверих дали привличам железни предмети – за жалост, към момента не мога “, шеговито прибавя проф. Коуи.
Но какво да кажем за всички тези фотоси и видеа на хора, които залепят монети и други железни предмети върху раменете си след имунизация? Не са ли те явно доказателство, че има нещо подозрително? Всъщност, тези видеа и фотоси не са ново събитие. От дълги години има изказвания, че съществуват така наречен хора-магнити. Някои прикрепят към телата си лъжици, други – огледала, а трети – даже чукове. Част от „ доказателствата “ след това се оказват подправени, само че има и такива, които са изцяло достоверни. Какво е обяснението?

Представете си, че режете недопечен картоф с нож. Едно парче, обаче, залепва за ножа. Никак не е елементарно да го отлепите, нали? Причината за това се крие в така наречен сили на Ван дер Ваалс – взаимоотношения сред атоми и молекули, зависещи от дистанцията. Те са относително слаби и податливи на разстройства, само че могат да станат доста по-силни, в случай че са налични голям брой такива взаимоотношения. Привличането се получава сред моментно индуцирани диполи, сред непрекъснат дипол и съответния му индуциран дипол или сред непрекъснати диполи. В образеца с нарязания картоф, позитивната част на дипола от едната гладка повърхнина (на ножа) се притегля към негативната част на дипола от другата (на картофа). Силите на Ван дер Ваалс изясняват и за какво инсекти като мухите, да вземем за пример, могат да се разхождат умерено по стени, прозорци и тавани.

WATCH: debunks the latest in a series of baseless coronavirus conspiracy theories that falsely claims there may be magnets in the Covid-19 vaccine. -
— NBC News (@NBCNews)
Когато равен предмет, като уред за хранене, бъде комплициран върху гладка кожа, силите на Ван дер Ваалс могат да ги „ свържат “, изключително в случай че преди този момент върху кожата бъде сложено малко масло или тя бъде навлажнена.

На пръв взор това, което хората-магнити вършат, е впечатляващо

– стига да не се наведат и гравитацията да не скапе шоуто. Починалият предходната година илюзионист и изтъкнат „ ловджия на шарлатани “ Джеймс Ранди един път разобличил подобен човек, твърдящ, че тялото му действа като магнит. Въпросният „ феномен “ лепял всевъзможни предмети по гърдите си, до момента в който Ранди не го помолил да си постави малко талк. И по този начин, привидно необяснимият магнетизъм на измамника липсващ изцяло.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР