О светлението е един от най-важните елементи в домашния интериор.

...
О светлението е един от най-важните елементи в домашния интериор.
Коментари Харесай

От значение ли е цветът на светлината от крушките

О светлението е един от най-важните детайли в домашния интериор. То е в главната на вечерния уют, като има и основна роля за цялостния аспект и "усещане " в пространствата.

Освен това обаче, има доста научни опити за въздействието на цвета на светлината (цветна температура) върху човешкото схващане и страсти. Изборът на вярната цветна температура може да се окаже от огромно значение освен за видоизменение на дома, само че и за по-добрите страсти на неговите жители.

Цветната температура се мери в Келвини (K). Колкото по-ниска е цената, толкоз "по-мека " е светлината. Сътоветно колкото е по-висока - толкоз по-интензивна е, като това се отразява и на нейния цвят.

Няма публични стандарти, само че промишлеността е основала самобитни неписани правила за категоризиране на светлината и нейната цветна температура за интериорни потребности. Заради това съответните граници на цветната температура варират от производител до производител, само че като цяло са следните:

От 2000K до 3000K - така наречен "мека бяла светлина ", която е на практика жълта. Тя е подобаваща за фоново осветяване и за пространства, където няма потребност от изключително ярка и мощна светлина. Това я прави добър избор за спални, дневни и други сходни пространства и най-често се асоциира с уют.

От 3000K до 4000K - така наречен "топла бяла светлина ", постоянно определяна като неутрална. Тя е с лек жълт отенък, само че не толкоз кондензиран колкото предходната категория. Сходна е с цвета на халогенните крушки. Тъй като е малко по-интензивна, е подобаваща за бани, кухни и други сходни пространства с повече активност.

От 4000K до 5000К - това е блестящо бяла светлина. Цветовият отенък е сред бяло и светлосин. Светлината е много по-интензивна и сътоветно подобаваща за пространства с дейна активност, където има потребност от положително осветяване. Това са работни места, кухни, гаражи, работилници. Често се употребява и за излагане на предмети във витрини, тъй като откроява най-вече елементи.

От 5000K и нагоре - ярка дневна светлина. Колкото по-висока е цената, толкоз по-интензивна е, като синият отенък става по-осезаем. Това е светлина, която се употребява за работни места, изложбени зали, работилници и всевъзможни други действия, които изискват висока точност - сглобяване на предмети, гримиране и други 6500K да вземем за пример се счита за най-близка до ярката слънчева светлина в разгара на деня.

Влиянието на светлината

Едно от известните схващания е, че синята светлина пречи на положителния сън. Тя е прекомерно интензивна и не разрешава на организма да стартира да се отпуска. Затова не е добре очите на човек да са изложени на синя светлина минимум час преди заспиване. Синята светлина се излъчва и от мониторите и екраните, совен в случай че не е задействан специфичен режим. Затова е целесъобразно в спалнята осветлението да е съобразено с това и да е с по-ниска цветна температура.

По-високата цветна температура пък стимулира по-голяма интензивност. Затова е подобаваща за работна конюнктура.

Освен това всеки цвят има друга степен на попиване и отразяване на светлина. Това също би трябвало да се съобрази при интериорния дизайн. Помещение с най-вече тъмни мебели и предмети да вземем за пример може да наподобява радикално друго единствено поради цветната температура на осветлението. Стаи с преобладаващ бял цвят, ще имат потребност и от бяла светлина в подобаващ звук.

При доминиране на дървото и останалите естествени материали в помещението, по-меката светлина нормално води до по-добри образни резултати. Същото важи и за по-старовремския жанр. При по-новия, напредничав дизайн, ярката светлина нормално подхожда по-добре и показва формите по-красиво.

Разбира се, в немалка степен важи и персоналното желание. Със сигурност обаче си коства човек да отдели време, с цел да тества с разнообразни цветни температури на осветлението, с цел да откри точната композиция за неговите цели и усет.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР