О лимпийският дебют на щангистката Лоръл Хъбард, която е транссексуална,

...
О лимпийският дебют на щангистката Лоръл Хъбард, която е транссексуална,
Коментари Харесай

Транссексуалните в спорта: Честна ли е надпреварата

О лимпийският дебют на щангистката Лоръл Хъбард, която е транссексуална, провокира значително разногласия. Критиците настояват, че присъединяване ѝ в категорията на дамите съставлява опасност за честната конкуренция.

Други пък споделят, че трансатлетите не трябва да бъдат изключвани, в случай че за тях не съществуват значими прерогативи.

Темата не е задоволително изследвана

Проучванията за спортните достижения на транссексуалните хора напълно не са доста, а оповестени данни за обстановката в професионалния спорт въобще няма. През 2020 година е направено проучване измежду американски военни, подложили се по време на службата си на промяна на пола. То открива, че след едногодишна терапия с женски хормони те реализират по-добри спортни триумфи от останалите дами. Две години по-късно обаче разликите към този момент не са толкоз огромни, само че и тогава трансжените бягали 12 % по-бързо, написа в разбор

Друго проучване на шведския академик Томи Лундберг установи, че трансжените, подложили се на терапия с женски хормони, след една година като цяло резервират опциите си.

Имат ли преимущества транссексуални дами във високия спорт

Без хормонална терапия - да. Но и с хормонална терапия, при която по предписание равнището на тестостерона пада за сметка на равнището на естрогена, преимуществата се резервират.

"Каквото и да се приказва, транссексуалните дами остават по-силни и откакто са минали хормонална терапия. Това за мен е реалност ", споделя Джоана Харпър от университета в Лъфбъроу. Именно силата - наред с издръжливостта и мускулната маса - е един от основните фактори, определящи преимуществата на един състезател.
 Лоръл Хъбард
Харпър, чиито изследвания са съсредоточени върху трансбегачките като нея самата, отхвърля обаче изказванието, че трансжените в спорта имат "нечестно " преимущество. Тя акцентира, че достиженията на спортиста зависят и от доста други фактори - като да вземем за пример координацията сред очи и ръце и техниката, която е решаваща за спортове като голфа. Един от главните фактори за издръжливостта в спорта е хемоглобинът.

Нивата на хемоглобин зависят от тези на тестостерон. Затова и мъжете имат по-висок хемоглобин от дамите. Но проучването на Харпър заключва, че потискането на тестостерона при транссексуалните дами понижава и хемоглобина, надлежно отстрани това преимущество. Същевременно и Харпър признава, че наличните данни за трансспортистите са извънредно нищожни.

Откога се демонстрират разликите сред половете в спорта

Мускулната маса на момчетата и девойките е сходна. Американският педиатър Тимъти Робъртс споделя:

"Преди пубертета няма аргументи за делене на девойките и момчетата по пол - психически видяно те са много равнопоставени ".

Разликите в спортните достижения стават осезаеми едвам когато едно дете влезе в пубертета - и то тогава, когато нарасне тестостеронът на момчетата. Според Лундберг, това се случва на към 11-годишна възраст.

Що се отнася до транссексуалните дами, които вземат участие в спортни надпревари на най-високо равнище, за равнището на техния тестостерон има избрани от Международния олимпийски комитет граници - под 10 наномола за литър, които не трябва да се надвишават 12 месеца преди присъединяване им.

Тези граници са избрани през 2015 година, само че следва да бъдат преразгледани след Олимпийските игри в Токио. Международната асоциация на лекоатлетическите федерации да вземем за пример промени през 2019 година своите правила за равнищата на тестостерон и дефинира норма от под пет наномола за литър за 12-те месеца преди надпреварата.

Meet Tiffany Abreu, the Brazilian athlete running for congress
— SouthFloridaGayNews (@SFGN)
А имат ли преимущества в спорта транссексуалните мъже

"Установихме, че транссексуалните мъже в действителност преобладават ", изяснява Робъртс, базирайки се на проучването за трансхората в американската войска. След едногодишна терапия с мъжки хормони не са открити разлики при лицевите опори или пробега. Но пък трансмъжете се показват по-добре от другите при коремните преси.

Шведският специалист Лундберг отбелязва, че присъединяване на транссексуални мъже в спортните надпревари не е толкоз деликатна тематика като тази за трансжените.

"Дори когато те получат тестостерон, не е опасност за честността на играта, щом минават в категорията на мъжете ", показва той. Проблем би било, в случай че биха желали да продължат да вземат участие с дамите, въпреки да са получавали тестостерон - тогава това би било допинг ".
 Лоръл Хъбард
Как да се реализира по едно и също време равнопоставеност и приемане

Никой от специалистите не поддържа възбрана за транссексуални спортисти да вземат участие в надпревари. Според Лундберг условията би трябвало да са съобразени с характера на другите типове спорт. "Нямаме елементарно решение или лесни регулации, които могат да бъдат наложени ", споделя той.

"В множеството спортове ще бъде проблематично да се включат транссексуални дами и да се резервира равнопоставеността ", споделя той.

Той отхвърля обвиняванията в трансфобия и акцентира, че тематиката е значима, само че отбраната на дамите в спорта също би трябвало да не се подценява.

"Трябва да бъдат взети решения ", споделя Джоана Харпър. "Да се надяваме, че приемането на повече и по-добри данни ще докара до по-добри политики ".

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар Между предприемачи: - Казват, че рейтингът на висшето обучение пада! - Така е! В моята компания с висше обучение са единствено чистачката и пазачът! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТя остави след себе си повече от 50 книги лирика, прозаичност, есеистика, пътеписи и произведения за децаМечтите са за сбъдванеВсички присъстващи народни представители гласоподаваха с " въздържал се " Резултатите идват от 11 области на странатаОт " ИТН " оповестиха именатаКандидатът за министър-председател я демонстрира за тези, " които се съмняват, че той има такава " Изберете своя любимец на уеб страницата на https://greatmonday.bgПламен Николов съобщи, че ще показа състава на кабинета пред обществеността по най-хубавия начинЗадържан за закононарушението е 48-годишен бизнесменДостъп до магазините, питейните заведения, заведенията за хранене или банките ще имат единствено лицата, които показват документи за ваксинацияВиталий Шишов, липсващ в Киев, беше открит обесен в един от парковете на градаБългария ще получи транш от 859 млн. специфични права на тиражВ началната фаза на болестта признаците при по-младите хора при тези на възраст над 60 години са разнообразни, както при мъжете, по този начин и при женитеБорисов: Не си представям по какъв начин ще продължат договарянията, без някоя от партиите да претърпи голямо оскърбление
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР