НЗОК ще плаща на всички болници една и съща сума

...
НЗОК ще плаща на всички болници една и съща сума
Коментари Харесай

Таушанов от Надзорния съвет на НЗОК: Бум на рак на белия дроб в IV стадий след Ковид

НЗОК ще заплаща на всички лечебни заведения една и съща сума за обещано онколекарство. Това ще е медикаментът с най-ниската цена, на която е бил доставен на дадена болница през предишен месец. Новото предписание е заложено в Закона за бюджета на здравния фонд и влезе в действие от 1 октомври. Тази концепция може да докара до голям брой последици в здравната ни система.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32784
" Тази методика ще ощетява пациентите, всъщност не дава опция за вярно лекуване, няма по какъв начин с най-ниска цена да се лекува най-добре. Няколко пъти се събира Надзорният съвет, искахме да помогнем да се реши този въпрос, но сме с вързани ръце от законодателя, който е показал тази най-ниска цена. Говорим за над 40 типа нови лечения, не за лекуване въобще на пациента ", съобщи ръководителят на Българската асоциация за протекция на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов в студиото на " България заран ".

Той посочи, че е признато отсрочване действието на тази методика с два месеца, защото е належащо техническо време за тестване на системата, която визира 15 лечебни заведения и доста лечения.

" В Народно събрание е импортирано, че тази методика и метод на финансиране ще влезе в действие от 1 февруари 2024 г.  Ако депутатите са разбързат, преди ваканцията за изборите могат да обсъдят този въпрос, защото касае бюджета на НЗОК, това е друга законодателна техника ", разясни Таушанов.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, в случай че измененията влязат в действие по метода, по който са дефинирани, половината от онкопациентите няма да могат да бъдат лекувани вярно. Основната причина -  най-ниската цена не може да подсигурява качествено лекуване. 

" У нас няма задоволително скринингови стратегии, късно се откриват диагнозите. Вместо в първи и втори етап, които са изцяло лечими, всички типове рак на гърдата, на белия дроб се откриват в трети-четвърти етап и те би трябвало да се лекуват с най-бързото и качествено лекуване, каквото не е най-евтиното ", безапелационен беше ръководителят на Българската асоциация за протекция на пациентите. 

Таушанов разкритикува неналичието на финансиране от Министерството на здравеопазването на скринингови стратегии. А най-важното за пациента е ранното диагностициране, когато лекуването има удобен резултат.

" Затова сме първенци по преждевременна гибел по сърдечни, по онкологични болести. Маркерите за вярна генетична диагностика не се заплаща от фонд, това е огромен проблем, лекуването и диагностиката се реализира посредством дарителски стратегии на фармацевтични компании, те финансират половината от тази диагностична активност. След Ковид-19 доста се ускориха случаите на рак на белия дроб и то в IV стадий ", сигнализира Пламен Таушанов.

С измененията се нарушават правата на пациентите, катeгоричен беше още той.  

" Между 5 000 и 10 000 пациенти са лишени от съответна терапия, вследствие на това настъпват необратими увреждания. Ние като Надзорен съвет не би трябвало да сме с вързани ръце и да не можем да създадем нищо, тъй като би трябвало да съблюдаваме закона ", прикани Таушанов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР