НЗОК ще ни уведомява със SMS за разходите, които сме

...
НЗОК ще ни уведомява със SMS за разходите, които сме
Коментари Харесай

НЗОК ще ни уведомява със SMS за разходите, които сме направили за лечението ни

НЗОК ще ни уведомява със SMS за разноските, които сме създали за лекуването ни
Здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за осъществените им услуги. Това разгласи подуправителят на Националната здравноосигурителна каса доктор Йорданка Пенкова по време на петата годишна конференция „ Иновации и положителни практики в здравния бранш “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Това е в далечна вероятност. Целта е пациентът да бъде известен за всеки разход, който се прави по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да реализираме оправдано разходване на обществения финансов запас, който е общ “, съобщи доктор Пенкова.

В отговор на журналистически въпрос дали се планува въвеждане на ново ценообразуване на медикаментите, Пенкова сподели, че не се планува такова и изясни, че ще се изписват най-евтините медикаменти единствено на пациенти, които са с протокол и чието лекуване в този момент стартира и при изискване, че има съществуване от няколко медикаментa с идентични показания и противопоказания. Подуправителят на касата посочи, че цената на медикаментите не се дефинира от касата и че какъв медикамент ще бъде изписан на пациента зависи единствено и само от преценката на доктора.

„ Разликата в цената на медикаментите не е в пъти, а тя е в няколко %. Това никога няма да докара до евакуиране на медикаменти от пазара, което от своя страна да ограничи достъпа на пациентите до тях “, беше безапелационна доктор Пенкова.

Тя посочи още, че задачата на Фонда за лекуване на деца в чужбина към този момент е изчерпана, тъй като той е основан по време когато страната ни не е била в Европейски Съюз. Д-р Пенкова увери, че без значение от измененията, които предстоят да се случат пациентите няма да бъдат ощетени.

„ Касата също заплаща на жителите над 18 година за произведения и лекарства, които ги няма в България. Това, което заплаща касата за лекуването в чужбина, го заплаща в пакет и това е по този начин откогато сме в Европейски Съюз. Това не е единствено за децата, а и за възрастните “, изясни още тя.

Д-р Пенкова добави, че дейностите се заплащат като трансфер от здравното министерство, а касата единствено ще управлява дейностите на фонда, с цел да няма повтаряне. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР