НЗОК да може да проверява трудовите и осигурителни договори на

...
НЗОК да може да проверява трудовите и осигурителни договори на
Коментари Харесай

Проект: НЗОК ще проверява трудовите договори на работещите в болниците

НЗОК да може да ревизира трудовите и осигурителни контракти на работещи в лечебни заведения за болнична помощ, планува изменение на Закона за здравното обезпечаване, препоръчано за публично разискване.

Предложението е във връзка със съществуващото сега законово условие главните трудови хонорари на медицинските експерти в лечебните заведения да са не по-малко удобни от плануваните в груповия трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “. „ Към сегашния миг е налице законово условие за вземане предвид на възнагражденията на медицинските експерти в болничната помощ с плануваните в груповия трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “, само че не и дефинирано съответно контролно пълномощие на НЗОК/РЗОК в тази област “, написа в претекстовете към плана.

С плана се основава и категорично законово съображение, че инспекциите на НЗОК в аптеките могат да се правят и координирано с други способени институции като специалисти на Българския фармацевтичен съюз, които не са в договорни връзки с проверяваната аптека. „ По този метод се реализира сходство и равнопоставеност, аналогични на ролята на съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина в инспекциите. Към сегашния миг при осъществяване на инспекциите могат да участват специалисти на съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, които не са в договорни връзки с проверявания реализатор на здравна помощ. Експертите дават писмени мнения, които са неразделна част от протокола за инспекцията. Именно това се предлага и във връзка с представителите на Българския фармацевтичен съюз “, се прецизира в претекстовете.

С изменението на ЗЗО обаче се планува цените на дейностите по осъществяване на електронни наставления, съдържащи лекарствени артикули за домашно лекуване 100% реимбурсирани от Касата, да не могат да надвишават общата стойност на продуктите.

В претекстовете е конкретизирано, че повода за този текст е в раздробяването на терапиите, като всяко лекарство се изписва на обособена рецепта след влизането в действие от 1 април на нарасналото равнище на реимбурсиране на медикаментите за сърдечносъдови заболявания.

„ Въз основа на осъществен разбор от НЗОК на разноските на институцията към 10 юни 2024 година за здравноосигурителните заплащания по реда „ възнаграждение на дейностите по разпределяне на лекарствени артикули за домашно лекуване, заплащани 100 на 100 от бюджета на НЗОК “ е открито фрапантно увеличение. Прогнозата демонстрира, че при опазване на настоящия ритъм на нарастване на броя на електронните наставления, предстоящото осъществяване на бюджета на НЗОК в горепосочената му част е, че средствата ще бъдат изразходвани към 31 юли 2024 година, като за оставащите месеци до края на 2024 година ще са нужни спомагателни 41 944 274.00 лева При съществуващото правно и фактическо състояние е налице голословно възнаграждение от НЗОК на цени за лекарствени артикули с равнище на реимбурсиране от НЗОК 100 на 100, назначавани без протокол, на които реимбурсната стойност се явява по-ниска от тази на контрактуваните цени за посочените действия. В тази догадка попадат забележителен брой лекарствени артикули, респ. забележителен брой електронни наставления, изключително след повишение равнището на реимбурсиране от НЗОК за сърдечносъдови болести. Поради това се вкарва предписание, по силата на което цената на дейностите по осъществяване на едно електронно наставление с един или повече лекарствени артикули, заплащани 100 на 100 от бюджета на НЗОК, не може да надвишава стойността/общата стойност, която НЗОК следва да заплати за продукта/продуктите “, написа в претекстовете към плана.

С промените се планува и включване на БАПЗГ към преговорния развой по НРД, като асоциацията ще бъде канена от БЛС, когато се договарят дейностите, осъществявани от експертите по здравни грижи. Предлага се и смяна в Закона за лечебните заведения, съгласно която Областната здравна карта и Националната здравна карта ще би трябвало да съдържат съответните потребности от лекари и лекари по дентална медицина по специалности и експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ за обезпечаването на достъп на популацията до здравно обслужване и в болничната здравна помощ за всички области.

Осигурява се равнопоставеност на всички пациенти с коагулопатии посредством безплатния им достъп до лекарствени артикули в болничната здравна помощ при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции. Към сегашния миг от такива лекарствени артикули, отвън цената на съответните клинични пътеки, се употребяват единствено пациентите с вродени, само че не и с добити коагулопатии. Промяната в ЗЗО подсигурява лекуването и на пациентите с добити коагулопатии.

По данни на НЗОК разноските през 2023 година за лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции на пациенти с вродени коагулопатии, в изискванията на болнична здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги, възлизат на 3 383 582,71 лева В взаимозависимост от самостоятелното положение на пациентите е допустимо приложение на разнообразни количества лекарствени артикули, само че на база данни за разхода на НЗОК за 2022 година и 2023 година може да се пресметна планирана междинна годишна стойност на пациент от 34 730 лева При допускане за планиран брой от 20 пациента, годишният разход ще бъде към 694 600 лева

Целия текст на плана може да видите  а на претекстовете към него - 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР