НЗОК бе осъдена от пловдивската болница Св. Георги за отказ

...
НЗОК бе осъдена от пловдивската болница Св. Георги за отказ
Коментари Харесай

Голяма пловдивска болница осъди НЗОК

НЗОК бе наказана от пловдивската болница " Св. Георги " за отвод да заплати осъществено скъпоструващо лекуване на стойност 657 158 лева, заяви юрист Мария Шаркова, чието сдружение представляваше ползите на лечебното заведение в съда дружно с юрист Руска Владимирова. Болницата, която е най-голямата в страната, е спечелила делото и на двете инстанции.

В дъното на разногласието е лекуването на четири деца с рядкото заболяване спинална мускулна недоразвитост, за което по специфичен ред се доставя скъпоструващ препарат. Лечението на дребните пациенти е почнало през юли 2019 година За всеки от пациентите шефът на НЗОК е издал заповеди, с които е било утвърдено заплащането на лекарствения артикул за провеждано лекуване за интервал от три месеца с по четири флакона. През януари 2020 година УМБАЛ " Св. Георги " получава по един флакон за всяко дете на цена от 164 289,60 лв. или общо 657 158,40 лв.. Доставчикът издава фактури и болничното заведение ги показва пред НЗОК за заплащане. Управителят обаче отхвърля да ги заплати.

До март 2020 година шеф на касата бе Дечо Дечев, а по-късно Народното събрание избра за поста проф. Петко Салчев, който го заема и до през днешния ден. През същия този март 2020 година, твърди НЗОК, разпоредбите за разпределяне на въпросните медикаменти са изменени със задна дата от 1 януари 2020 година Така инспекция открива, че нарушавания при използването на медикаментите няма, само че в това време касата още веднъж споделя, че не може да заплати.

 
Съдът открива, че заплащането е следвало да се извърши по реда, който е работил до 31.12.2019 година, защото тези бройки лекарствен артикул са утвърдени за възнаграждение през 2019 година и за тях е бил разчетен запас в Министерство на здравеопазването. Съдът приема още, че фактически от 1 януари 2020 година са налице други условия за осъществяване на лекуване, само че напътствията са издадени близо три месеца след избраните дати за слагане на последните четвърти приложения на пациентите. При провеждани по-късно лекувания на спинална мускулна недоразвитост болничното заведение се е съобразявала с новите условия.

Управителят на НЗОК би трябвало в едномесечен период от влизането в действие на правосъдното решение да заплати на УМБАЛ " Свети Георги " 657 158,40 лева Върховният административен съд удостоверява това решение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР