Ню Йорк преживя най-смъртоносния терористичен акт, след 11 септември, 2001-ва

...
Ню Йорк преживя най-смъртоносния терористичен акт, след 11 септември, 2001-ва
Коментари Харесай

Гняв и спомени за 9/11 след атаката в Ню Йорк

Ню Йорк претърпя най-смъртоносния терористичен акт, след 11 септември, 2001-ва година. Атентатът беше осъществен нощес, на метри от мястото на кулите-близнаци. 8 души починаха, 11 са ранените.

Вторник, 15 ч. следобяд, в сърцето на Ню Йорк взет чартърен пикап прегазва пешеходци и велосипедисти. Екзекуторът е 29-годишен узбекистанец. Дошъл в страната със зелена карта. Жертвите му са петима аржентинци, една белгийка, и други двама американци, чиято идентичност се открива.

Мястото на офанзивата е квартал „ Трибека” в Ню Йорк, от дясната страна на река Хъдсън. Пикапът минава през велоалея и пешеходна зона. Километър и половина по-късно се удря в учебен рейс и водачът побягва с револвер – не огнестрелен, а за пейнтбол.

Малко по-късно е прострелян в корема от служители на реда и задържан. Атентатът става на метри от учебно заведение, където децата се събират, с цел да честват Вси светии.

--> Новият ден в Ню Йорк стартира при още по-засилени ограничения за сигурност. Терористичният атентат е разследван по едно и също време от полицията в Ню Йорк и ФБР.

Удар по програмата „ Зелена карта”

Нападателят - 29-годишният Сайфуло Саипов дошъл от Узбекистан през 2010 година Според полицията обитавал законно. Живял във Флорида и Ню Джърси. Работил в компанията за таксиметрови услуги „ Юбер”.

Миналата година бил задържан в Мисури за пътно нарушаване. Радикализирал се, откакто дошъл в Щатите.

В кабината на камиона оставил записка, че работи от името на " Ислямска страна ". Засега групировката не е поела отговорност.

А героят на деня е 28-годишният Райън Наш - служителят на реда, който прострелва и арестува нападателя.

„ Терористът е пристигнал в Съединените щати посредством по този начин наречената " Лотария за нашарване на имигрантския поток ", лотария Зелена карта. Искам визова стратегия, която да се основава на качествата на хората, написа в „ Туитър” президентът Доналд Тръмп.

Българи на метри от офанзивата

Пострадали българи няма, оповестиха от външното ни министерство. Българските жители, които желаят да получат настояща информация за ситуацията, могат да го създадат на дежурните телефони на посолството ни във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк.

16-годишният Христо Карастоянов е бил на броени метри от мястото на случая – прибирал се от учебно заведение: „ Бях с другар, на 50 метра, където беше атентата и внезапно чухме някакво стреляне и в началото мислехме, че са фойерверки, само че видяхме, че идват доста полицейски коли в една посока”.

„ Като погледнах на картата самата злополука, вана на терориста, това се случва на кръстовището на самото учебно заведение, там минават деца всеки ден и това се случва може би 10 минути преди да свърши последния час, би могло да бъде доста по-опасно и да има доста повече деца на това кръстовище”, показа майка му.

„ Нискотарифен” тероризъм

Все по-често камиони и микробуси се трансформират в оръжия на терора.

Най-кървавият от този тип атентати, беше осъществен в Ница. Миналата година мъж управялвал 19-тонен камион с висока скорост прегази стотици, 86 са жертвите, над 450 ранените.

В края на предходната година камион се врязва в коледен базар в Берлин. 12 са жертвите, ранените са десетки.

През април тази година камион връхлита с висока скорост пешеходци на централна улица в Стокхолм. 5-има души умират.

Два месеца по-късно бял ван опустошава пешеходци на Лондон Бридж в центъра на английската столица. Бяха убити седем души и ранени близо 50.

В края на лятото още веднъж микробус се врязва в пешеходци на най-оживената улица в Барселона. 16 души умират при терористичната офанзива, ранени са над 100.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР