Ню Йорк е мечта на милиони хора, желаещи да го

...
Ню Йорк е мечта на милиони хора, желаещи да го
Коментари Харесай

Уникални снимки на Ню Йорк отпреди 100 години

Ню Йорк е фантазия на милиони хора, искащи да го посетят и прегледат. Други милиони имат шанса да живеят там.

Не инцидентно една от най-популярните песни в света е тази на Франк Синатра.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ НА НЮ ЙОРК ОТ НАЧАЛОТО И СРЕДАТА НА XX ВЕК

Манхатън е най-активната част на Ню Йорк и бива именуван „ градът “, „ ситито “ (the City).

Въпреки това мъчно е всеки от петте региона да се опише характерно, защото те се разделят на стотици по-малки квартали, всеки със собствен темперамент. Манхатън е бизнес-центърът и е най-силно урбанизиран, най-гъсто обитаем и там са множеството небостъргачи.

Исторически градът се развива с помощта на едно от най-хубавите естествени пристанища.

Ад, Франкенщайн и Мидълфарт - градовете с най-странните имена в света

Важността му се усилва с откриването на канала Ери свързващ Големите езера с река Хъдсън и по този метод с Атлантика.

Старите пристанищни уреди са при врата Саут Стрийт в Манхатън, само че през днешния ден главната активност се прави в терминала на Нюарк в Ню Джърси. Въпреки измененията в точната дестинация, търговията постоянно е била мотор на стопанската система на Ню Йорк.

Първият не-кореняк американец, обитавал този регион, който в последна сметка ще се трансформира в Ню Йорк, бил доминиканският търговец Хуан Родригес.

Архитектурни шедьоври, които всеки би трябвало да види през живота си

Роден в Санто Доминго с португалски и африкански генезис, той идва в Манхатън през зимата на 1613 – 1614 година като представител на холандците, ловуващ за скотски кожи, които разменя с локалното население. Булевард Бродуей в сектора от 159-та до 218-ма улица е кръстен в негова чест.

Европейското заселване в региона стартира с основаването през 1614 година на нидерландска колония за търговия с кожи в южната част на Манхатън, която по-късно е наречена Нови Амстердам.

През 1626 година шефът на Нова Нидерландия Петер Минуит закупува остров Манхатън от племето ленапи за 60 гулдена (равни на към 1000 американски $ от 2006 г.). Според отхвърлена през днешния ден легенда, Манхатън е закупен против стъклени мъниста на стойност 24 $.

Едни от най-красивите градове в Източна и Централна Европа

През 1664 година Нови Амстердам е превзет от Англия и получава настоящето си име в чест на херцога на Йорк, бъдещият крал Джеймс II.

По време на английското ръководство смисъла на Ню Йорк като комерсиално пристанище непрекъснато нараства.

След американската гражданска война Ню Йорк служи за столица за малко. През идващия 19 век градът се уголемява доста след талази от имигранти.

Тогава е планувана и правоъгълната мрежа от улици и авенюта, а през 50-те години на века се заражда концепцията за първия по рода си на континента Сентрал Парк, който става един от знаците на града.

През първата четвърт на 20 век Ню Йорк се трансформира в международен търговски и промишлен център и задминава Лондон по население.

Не сте виждали тези градове по този начин (снимки)

След Голямата меланхолия в Ню Йорк са издигнати едни от най-високите небостъргачи в света като Емпайър Стейт Билдинг, които и до момента са архитектурни шедьоври. От 1951 година Ню Йорк е и седалище на Организацията на обединените народи (ООН).

През 60-те и 70-те години са тежък интервал, в който градът губи финансовата си непоклатимост и става център на ширеща се престъпност.

В галерията горе вижте забавни архивни фотоси на Ню Йорк, които са от 1900 година до 1961 година

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР