Ню Йорк. България е един от най-активните поддръжници на европейската

...
Ню Йорк. България е един от най-активните поддръжници на европейската
Коментари Харесай

Министър-председателят Бойко Борисов: България напълно подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия

Ню Йорк. България е един от най-активните поддръжници на европейската и евроатлантическата вероятност на Грузия, като ще продължим да оказваме поредна поддръжка на Грузия в процеса на политическо асоцииране и икономическа интеграция с Европейския съюз. С тези думи българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към премиера на Република Грузия Мамука Бахтадзе. Двамата организираха двустранна среща в Ню Йорк, където водената от премиера Борисов българска делегация ще взе участие в 73-ата сесия на Общото заседание на Организацията на обединените народи, оповестиха от държавната осведомителна работа .
В подтекста на заявената поддръжка от страна на България за европейската и евроатлантическата вероятност на Грузия, министър председателят Борисов означи, че нашата страна прави оценка доста високо и взаимната работа на Грузия с Европейски Съюз за гарантирането на сигурността в Черноморския район. „ Потвърждаваме своя интерес за по-нататъшно интензивно съдействие с Грузия в региона на защитата, както по двустранна линия, по този начин и по линия на реализирането на Съдържателния пакет НАТО-Грузия “, акцентира българският министър-председател.
Пред своя грузински сътрудник, министър председателят Бойко Борисов изрази своето задоволство от отличните двустранни връзки сред двете страни, като акцентира, че Грузия е измежду главните външнополитически сътрудници на България в района на Черно море и Южен Кавказ. „ Икономическите връзки сред двете страни през последните години се характеризират с високи равнища на стокообмен, само че също по този начин съществува и неосъществен стопански капацитет. За нас осъществяването на Споразумението на Грузия с Европейски Съюз за задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия (СЗВЗСТ) е нова рамка и опция за развиване на експортния капацитет на двете страни “, уточни Бойко Борисов.
В рамките на срещата министър-председателят Борисов заяви, че България демонстрира интерес към задълбочаването на съдействието в подтекста на инфраструктурната съгласуваност сред Европа и Азия, изключително в осъществяването на планове от общ интерес в региона на енергетиката и превоза. „ Българските компании имат интерес и биха могли сполучливо да вземат участие в осъществяването на обособени действия по предпочитани за Грузия планове “, разгласи Борисов.
По думите на премиера Бойко Борисов растящото значение на Грузия и България за развиването на директните транспортни коридори сред Азия и Европа обуславя предпочитаната позиция на бранш „ Транспорт “ в двустранното съдействие. „ Българското държавно управление има интерес за развиването на морските транспорти сред двете страни. Ще продължим да участваме интензивно в консултациите по основаването на нов мултимодален транспортен кулоар „ Персийски залив-Черно море ” от Иран до България и Гърция, както и по развиването на Транскаспийския интернационален транспортен маршрут – през Варна и Бургас към Грузия, Азербайджан, Казахстан и Китай, или така наречен „ Нов път на коприната “. “, акцентира той.
Министър-председателят Бойко Борисов означи, че Грузия е стратегически сътрудник на Европейски Съюз във връзка с повишението на сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и България. „ България има мощен интерес от построяването на Южния газов кулоар “, безапелационен бе Борисов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР