ОБЯСНИТЕЛ: Защо полицейска атака срещу вестник в Канзас е толкова необичайна?

...
НЮ ЙОРК (АП) — Напрежението между държавни служители и пресата
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК (АП) — Напрежението между държавни служители и пресата едва ли е необичайно. До голяма степен това е вписано в съответните им роли.

Това, което е рядкост в едно демократично общество, е полицейска атака в офиса на новинарска организация или в дома на нейния собственик. Така че, когато това се случи в края на миналата седмица, то привлече онзи вид национално внимание, с което град Марион, Канзас, едва ли е свикнал.

Полицейското управление на Марион взе компютри и мобилни телефони от офиса на окръг Марион Рекорден вестник в петък, а също така влезе в дома на Ерик Майер, издател и редактор. Седмичният вестник обслужва град с население от 1900 души, който е на около 150 мили (241 километра) югозападно от Канзас Сити, Мисури.

В рамките на два дни нападението привлече вниманието на някои от най-големите медийни организации в страната, включително The Associated Press, The New York Times, CNN, CBS News, New Yorker и веригата вестници Gannett.

КАКВО ПРЕДВИДИ ТОВА ДЕЙСТВИЕ?

Полицията каза, че има вероятна причина да смятат, че е имало нарушения на закона на Канзас, включително такова, отнасящо се до кражба на самоличност, включващо жена на име Кари Нюъл, според заповед за обиск, подписана от магистратския съдия от окръжния съд Марион Лора Виар.

Newell е местен ресторант собственик — и не голям фен на вестника — който накара Майер и един от неговите репортери да бъдат изхвърлени от събитие, организирано там за местен конгресмен.

Нюел каза, че вярва, че вестникът, действайки по сигнал, наруши закона, за да получи личната си информация, за да провери статуса на шофьорската й книжка след присъда от 2008 г. за шофиране в нетрезво състояние. Майер каза, че Record е решил да не пише за това, но когато Нюел разкри на следващо заседание на градския съвет, че е шофирала, докато книжката й е била спряна, това беше съобщено.

Майер също вярва, че агресивното отразяване на вестника на местни проблеми, включително миналото на шефа на полицията в Марион Гидиън Коди, изиграха роля в нападението.

КОЛКО НЕОБИЧАЙНО Е ТОВА?

Много рядко се случва. През 2019 г. полицията в Сан Франциско нахлу в дома на Брайън Кармоди, независим журналист, в търсене на неговия източник за история за полицейско разследване на внезапната смърт на местен държавен служител, според Комитета на репортерите за свобода на печата. Сан Франциско плати споразумение на Кармоди в резултат на нападението.

Полицията е конфискувала материали във вестниците, но обикновено защото търсят доказателства, за да помогнат при разследването на нечие престъпление, а не престъпление, в което се твърди, че са замесени журналистите в, каза Клей Калвърт, експерт по закона за Първата поправка в Американския институт за предприемачество. Например, когато полицията нахлу в офисите на студентския вестник на университета Джеймс Мадисън през 2010 г., те иззеха снимки като част от разследване на бунт.

Набегът на Марион „изглежда е нарушил федералния закон, Първата поправка , и елементарно човешко благоприличие“, каза Сет Стърн, директор за застъпничество на Фондация за свобода на печата. „Всеки замесен трябва да се срамува от себе си.“

МОЖЕ ЛИ ТОВА Е ЗАКОННО?

Първата поправка на конституцията на САЩ гласи, че Конгресът няма да приема закони, „ограничаващи свободата на словото, или на пресата.“

Нещата стават по-мътни, когато навлезете в подробности.

Журналистите, които събират материали за използване във възможни истории, са защитени от федералния Закон за защита на личните данни от 1980 г. Например Според Комитета на репортерите за свобода на печата полицията се нуждае от призовка - не само от заповед за обиск - за извършване на такава атака.

Коуди призна това в имейл до Асошиейтед прес, но той каза, че има изключение, „когато има причина да се смята, че журналистът участва в основното неправомерно действие.“

Гейб Ротман, адвокат на Комитета на репортерите, каза, че не е сигурен причината на Коуди да вярва в това Тук се прилага -наречено изключение за съмнение. По принцип не се прилага за материали, използвани в хода на репортажа, като чернови на истории или публични документи, които се използват за проверка на новинарски съвет.

Заповедта за обиск в този случай беше „значително прекомерна , неправомерно натрапчиви и вероятно в нарушение на федералния закон“, се казва в писмо от Комитета на репортерите до Коуди, подписано от десетки новинарски организации.

ЗАЩО ТОВА ИМА ТОЛКОВА МНОГО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЖУРНАЛИСТИТЕ?

Важно е да се говори открито в този случай, „защото виждаме в твърде много страни по света, че демокрацията се ерозира малко по малко“, каза Кати Кийли, председател на Lee Hills за изследвания на свободната преса в университета от Училището по журналистика в Мисури.

Гневът към пресата в Съединените щати, често подхранван от политици, нарасна през последните години, което води до загриженост относно действията, предприети за осуетяване на отразяването на новини.

< p>През април шериф на Оклахома беше сред няколко окръжни служители, уловени на запис да обсъждат убийството на журналисти и линчуването на чернокожи. Генералният прокурор на Оклахома Гентнър Дръмонд по-късно каза, че няма правни основания за отстраняването на шерифа на окръг МакКъртейн Кевин Кларди.

През юни двама репортери от вестник Asheville Blade в Северна Каролина бяха признати за виновни за незаконно проникване. Фондацията за свобода на печата съобщи, че репортерите са били арестувани, докато са отразявали полицейско претърсване на лагер за бездомни и арестувани, защото са били в парка след 22:00 часа. затваряне.

КАКВА ПОДКРЕПА ИМА ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА ПОЛИЦИЯТА?

Не всички в Канзас побързаха да осъдят нападението.

Джаред Смит, живял през целия живот в Марион , каза, че вестникът е твърде негативен и прогонва бизнеса, включително дневен спа център, управляван от съпругата му, който наскоро затвори. Той цитира повтарящи се истории в Record за миналото на съпругата му — тя някога е била гол модел за списание преди години.

„Вестникът трябва да е нещо, което, да, съобщава новините, но също така е обществен вестник“, каза Смит. „Не е „Как мога да ударя тази общност и да прогоня хората?“

Майер оспори описанието на Смит за това как вестникът се е занимавал с миналото на жена му и каза, че вестникът не е насочен към нея.

Бюрото за разследване на Канзас излезе с изявление в неделя, в което се посочва, че директорът Тони Мативи „вярва много силно, че свободата на печата е авангард на американската демокрация“. Но в изявлението се добавя, че заповедите за претърсване са често срещани на места като служби на правоприлагането и градски, окръжни и държавни служби.

„Никой не е над закона, независимо дали е държавен служител или представител на медиите“, гласи изявлението.

Майер каза, че агенцията не се е свързала с него или с някой от вестника.

„Не знам какво им е казано, но не са разговаряха с нас", каза той. „Те са чули едната страна на историята и не са чули другата."

—-

Авторите на Асошиейтед прес Джон Хана в Марион, Канзас, и Линдзи Уайтхърст във Вашингтон, окръг Колумбия, допринесоха за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР