Как атаките на Тръмп срещу прокурорите се основават на историята на използването на расистки език и стереотипи

...
НЮ ЙОРК (AP) — Агресивният отговор на Доналд Тръмп на
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК (AP) — Агресивният отговор на Доналд Тръмп на четвъртото му наказателно обвинение за пет месеца следва стратегия, която той отдавна използва срещу правните и политически опоненти: безмилостни атаки, често пропити с език, който е или открито расистки, или е кодиран по начини, които се харесват на расистите.

Ранният републикански фаворит за президент използва термини като „животно“ и „бесен“ ”, за да опишат черните районни прокурори. Той обвини чернокожите прокурори, че са „расисти“. Той направи неподкрепени твърдения за личния им живот. А в платформата си за социални медии, Truth Social, Тръмп използва термини, които се римуват с расистки обиди, докато някои от поддръжниците му публикуват расистки изказвания за същите цели.

Реториката е напомняне за склонността на Тръмп да използва кодирани расови послания като сигнал към поддръжниците, подход, който той прилага в продължение на няколко десетилетия, докато се развива от нюйоркски имотен магнат до телевизионна риалити звезда и в крайна сметка до президента. Дори и да не използва изрично расови обиди, езикът му припомня американската история на изобразяването на чернокожите като непълноценни хора.

„Той използва онзи исторически расов език, който беше обиден и обиден, и подчиняването на чернокожите хора, прилагайки го в съвременно пространство и наистина разпалвайки тази история“, каза Бев-Фреда Джаксън, професор в училището по обществени въпроси в Американския университет.

Въпреки че това е добре изтъркана стратегия за Тръмп, последните му коментари идват в особено чувствителен момент. На лично ниво споразумение за облигации, подписано в понеделник от адвокатите на Тръмп и окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, налага ограничения върху неговите комуникации, включително тези, издадени чрез социалните медии. И по-общо казано, експертите се притесняват, че нападките на Тръмп ще влошат онлайн витрината и ще предизвикат насилие.

„Това прави интернет по-опасно място“, каза Хайди Бейрих, съосновател на Глобалния проект срещу омразата и екстремизма. „Необходим е само един ядосан човек с пистолет, за да направи нещо ужасно. И това е честно казано видът насилие, от който най-много се тревожа.“

Последните инциденти подчертават тези опасения: заплахите към хора, замесени в делата на Тръмп, допринесоха за арест в Тексас и убийство на ФБР в Юта.

Говорителят на Тръмп Стивън Чеунг се противопостави на идеята, че бившият президент напада хора въз основа на раса, като каза в изпратено по имейл изявление, че Тръмп „няма расистка кост в тялото си и всеки, който казва обратното, е самите те са расисти и фанатици.“

„Той събра рекордно много гласове от гласоподавателите на етническите малцинства през 2020 г. и ще бъде още по-голямо през 2024 г.“, каза Ченг.

Дори преди Тръмп да бъде обвинен в Джорджия миналата седмица с множество криминални обвинения, свързани с усилията му да отмени изборите през 2020 г., той прекара дни в нападане на прокурора по случая с неоснователни обвинения и атаки, свързани с раса.

Той написа онлайн, че Уилис е бил "бесен партизанин". Той пусна реклама, в която се твърди без доказателства, че тя крие връзка с член на банда, когото преследва – реклама, която тя нарече „пренебрежителна и фалшива“ в имейл до персонала, получен от Асошиейтед прес. Той повдигна обвинения, че Уилис, първата чернокожа жена, заела ролята си, е „расистка“ и използва обвинителния акт като „измамна работа“.

След повдигането на обвинителния акт Тръмп изпрати имейл, подчертаващ части от Произходът на Уилис. Под заглавие, озаглавено „Семейство, потънало в омраза“, имейлът на Тръмп отбелязва самоличността на баща й като бивш Черна пантера и адвокат по наказателни дела, както и заявената гордост на Уилис от нейното чернокожо наследство и първото име на суахили, което означава „проспериращ“. Уилис беше открита за историята на баща си и нейното наследство.

„Това е Доналд Тръмп“, каза Клиф Олбрайт, изпълнителен директор на Black Voters Matter, група за защита на гласуването. „Той е бил такъв през цялото време времето си в обществения живот.“

Уилис отказа да коментира атаките на Тръмп, но призова за сдържаност в имейла си до персонала относно рекламата.

„Нямаме лични чувства към тях ние разследваме или преследваме и не трябва да изразяваме нищо“, написа тя.

Реакцията на Тръмп на обвиненията в Джорджия съвпада с начина, по който той отговори на по-ранни обвинения и разследвания.

Той критикува Манхатън Окръжният прокурор Алвин Брег, който е черен, като „подкрепено от Сорос животно“, въпреки че Джордж Сорос, унгарският американец и еврейски милиардер, когото консерваторите често наричат ​​бугимен, не знае и не е дарил директно на Брег, според говорител на Сорос. Бившият президент също така твърди, че Браг е „изроден психопат“, който „мрази САЩ.“

В съобщение през септември миналата година в Truth Social Тръмп се позова на главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, която е черен, като „расистката A.G. Летиция „Пийкабу“ Джеймс.“ Псевдонимът е подобен на термин, използван за обида на чернокожите.

Чунг не каза какво има предвид Тръмп, когато каза „peekaboo“, но написа в имейл, че „всеки, който мисли за peek-a-boo е расистка фраза, очевидно е болно в главата и тяхното твърдение напряга лековерието и не трябва да се приема на сериозно.”

Коментарите и действията на бившия президент спрямо цветнокожите са критикувани от десетилетия.

През 1989 г. Тръмп публикува реклами във вестници на цяла страница, призоваващи петима чернокожи и испанци, обвинени и в крайна сметка осъдени за изнасилване, да получат смъртна присъда. „Петорката от Сентрал Парк“ беше оневинена през 2019 г. и Тръмп отговори на новината, като каза: „Имате хора и от двете страни на това.“

Точно преди да бъде избран за президент през 2016 г., Тръмп спомена САЩ. роден окръжен съдия Гонсало Куриел като „мексиканец“. Той каза без доказателства, че Кюриел е в конфликт на интереси заради усилията на Тръмп да „построи стената“ на южната граница на САЩ. Докато беше на поста, той каза, че четири цветнокожи конгресменки трябва да се върнат в „разбитите и гъмжащи от престъпност“ страни, от които са дошли, игнорирайки факта, че всички жени са американски гражданки и три са родени в САЩ.

И с откровено вулгарен език, докато беше президент, Тръмп постави под съмнение защо САЩ ще приемат повече имигранти от Хаити и „страните с дупки“ в Африка.

Други съвременни публични личности са използвали кодиран език около расата. В реч от 1996 г. относно законопроекта за престъпността на президента Бил Клинтън, тогавашната първа дама Хилари Клинтън описва младите хора в банди като „суперхищници“. Оттогава тя каза, че съжалява за използването на термина.

Но малко съвременни политически лидери на ниво Тръмп имат толкова последователен модел на използване на расистки език и тропи. И има риск подобни коментари да подхранват престъпления от омраза и насилие.

По-рано този месец жена от Тексас беше арестувана и обвинена в заплаха за убийство на окръжния съдия на САЩ Таня Чуткан, която наблюдава федералното наказателно дело срещу Тръмп във Вашингтон. В разговора Абигейл Джо Шри нарече Чуткан расистки термин и заплаши да я убие, ако Тръмп не бъде избран следващата година. Крейг Делю Робъртсън, който беше убит от ФБР по-рано този месец в Юта, след като заплаши да убие президента Джо Байдън, също отправи заплахи през март към главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд, Браг и Джеймс в Truth Social.

По-рано тази година до офиса на Браг беше изпратено прахообразно вещество със заплашително писмо, което гласеше „Алвин, ще те убия“.

След обвинението в Джорджия расистките стереотипи за Уилис нараснаха онлайн. Окръг Фултън Службата на шерифа не отговори на запитване дали службата й е била подложена на заплахи.

Миналата седмица Тръмп публикува онлайн, че вместо това прокурорите е трябвало да преследват онези, които са „фалшифицирали изборите“.

“Те тръгнаха само след тези, които се биеха да намерят монтажниците!” каза той.

Близката прилика на „монтьори“ с расова клевета привлече вниманието на интернет потребителите в про-Тръмп онлайн форум, които използваха термина в десетки расистки съобщения, призоваващи хората да бъдат убивани или обесен, след като видя публикацията на Тръмп.

Терминът се появява няколко пъти в крайнодесни форуми след изборите през 2020 г., понякога със същия расистки контекст.

Попитан какво е имал предвид Тръмп с термина , Cheung дефинира монтьора като „човек, който монтира събитие или система.“

___

Александър съобщи от Вашингтон.

___ Associated Press получава подкрепа от няколко частни фондации, за да подобри своето обяснително отразяване на изборите и демокрацията. Неговото отразяване на расата и гласуването получава подкрепа от фондацията на семейството на Джонатан Логан. Вижте повече за инициативата на AP за демокрация тук. AP е единствено отговорна за цялото съдържание.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР