Нямаше прозрачен и открит процес във ВСС, Борислав Сарафов беше

...
Нямаше прозрачен и открит процес във ВСС, Борислав Сарафов беше
Коментари Харесай

Стою Стоев: Процедурата във ВСС за избор на гл. прокурор не разсея съмненията за политическо влияние

Нямаше транспарантен и открит развой във Висш съдебен съвет, Борислав Сарафов беше определен за и.д. основен прокурор по една извънредно прибързана процедура. Това съобщи пред БНР Стою Стоев от ПП-ДБ, ръководител на правната комисия в Народното събрание.

" В цялата обстановка, която се разиграва в последния месец и малко, на напред във времето беше подозрението у всички за политическо въздействие в правосъдната власт и съответно във Висш съдебен съвет. Докато за отстраняването на господин Гешев имаше доста и други учредения той да бъде отсранен - всеобщи митинги, много конректни отзиви на експерти, че той не е приспособен за тази служба. Отстраняването на Гешев може най-малко да бъде обяснено освен с политическото въздействие. Буквално за 1 ден, на идващия ден, се организира процедура, която по никакъв метод не разсея подозренията за политическото въздействие във Висш съдебен съвет. Вместо да се организира транспарантен, открит развой с ясно написани правила, по които би трябвало да се избере изпълняващият длъжността, на идващия ден той беше определен с една извънредно прибързана процедура ". 

Стоев акцентира, че част от рецензиите, които са имали към, са ги имали и към Борислав Сарафов.

" Всички проблеми, които съпътстваха ръководството на прокуратурата от, косвено могат да се насочат и към Сарафов. В последния миг чухме, че Сарафов има друго мнение от това на Гешев, преди този момент 3 години нищо не чухме ".

" Г-н Сарафов сега е шеф на Следствието, а в този момент ще е и краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор. Това не е ли прекомерно овластяване на един човек сега? ", попита ръководителят на правната комисия.

В предаването " Неделя 150 " Стою Стоев бе безапелационен, че в последна сметка би трябвало да има конституционни промени. " Тези, които са в нашата визия, целят гарантиране на по-голяма самостоятелност на правосъдната власт ", акцентира той и добави: 

" Така е конструиран Висш съдебен съвет, че допуска не малко политическо въздействие в правосъдната система. Основният фокус на нашите хрумвания за конституционна смяна е промяна в структурата на Висш съдебен съвет ". 

От ПП-ДБ считат, че Съветът би трябвало да бъде разграничен на 2 органа. В този за съда би трябвало да имат предимство съдии определени от съдии, уточни Стоев и добави, че това е интернационален стандарт за самостоятелност на съда. " С квотите, които се оферират, политическото въздействие е съвсем невероятно ", безапелационен бе той.

Стоев акцентира, че ще водят диалози с всички партии, които имат предпочитание, в това число Има Такъв Народ и " Възраждане ".

" Ако има някакво припокриване във вижданията, не виждам какъв е казусът да обсъждаме тези хрумвания. За съществени промени в Конституцията се изисква съществено болшинство. Няма по какъв начин да се капсулова единствено до избрани политически сили, диалогът за Конституция би трябвало да обхване всички политически сили, представители на цялото общество ". 

След като проведем срещи с всички политически сили и излезем публично с нашите текстове, допускам, че тогава и от Българска социалистическа партия ще се включат, счита ръководителят на правната комисия. Той моли депутатите от Българска социалистическа партия да премислят своето решение. Според него " да отказваш подобен диалог единствено поради политически подбуди не е правилно по отношение на хората ". По думите му идеята е надпартийна и цялото общество би трябвало да е уверено, че тези промени са наложителни. По думите му с ГЕРБ имат единодушие по това, което би трябвало да се случи в правосъдната система. 

Премахването на фигурата на основния прокурор е доста сериозен въпрос и той не е от компетенцията на нормално Народно събрание, изрече мнението си Стоев. Според него депутатите би трябвало да се концентрират върху нещата, които могат да реализират в това Народно събрание: 

" По скоро би трябвало да гледаме към ограничение на пълномощията на основния прокурор ".

По думите му доверието в правосъдната система ще се усилва малко по малко, това няма да случи на идващия ден, откакто бъде изменена Конституцията.

" Това е дългъг развой, който се надявам да успеем като общество да извървим, с промени в Конституцията ".

Относно ротационното ръководство Стою Стоев изясни, че след 9 месеца не е нужно цялото държавно управление да подава оставка, а единствено министър председателят. Правителството пада, по-късно ще се поддържа министърът-председател Мария Габриел със същия състав на държавното управление, добави той. И предизвести:

" Ще подкрепим държавно управление с министър-председател Габриел и с министрите, които са сега, стига да вървим по пътя, който сме обрисували още при започване на това държавно управление. Смятам, че за момента вървим в вярната посока. Нека да забележим по какъв начин ще приключим тези първи крачки, да забележим дали изпълнителната власт се движи в начертаната посока към ограничения за приемане в Шенген и еврозоната и тогава ще можем да приказваме дали се движим по верния път. В момента, в който се отклоним от заложената законодателна и управническа стратегия, на която се съгласихме при гласуването на това държавно управление, тогава нашето самообладание ще бъде изчерпано ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР