Нямаше да има геноцид на българите нито 1913, нито 1923

...
Нямаше да има геноцид на българите нито 1913, нито 1923
Коментари Харесай

Кирил Дрезов: Забравеният български геноцид в Източна Тракия е най-нещастното събитие в историята от 20 век

Нямаше да има геноцид на българите нито 1913, нито 1923 година в случай че не се беше случило незаконното безумство на 16 юли 1913 година. Това сподели Кирил Дрезов, шеф на Звеното за Югоизточна Европа в университета Кийл, съветвал експертно държавни управления и банки в аудиокаста  " Това е България "  на  " Фокус "  в отговор на въпроса 

" Сега наближава 110 годишнина от това събитие, това е най-нещастното събитие в българската история от 20 век и без него турската войска нямаше да наруши лондонския контракт, нямаше да се надигне башибозука в източна и западна Тракия, нямаше да има десетки хиляди жертви, нямаше да бъдат изгорени стотици къщи в Тракия и България нямаше да преживее последиците от едно ужасно проваляне ", сподели Дрезов.

" Започва през 1913 година от настоящи турски провинции, стартира със селото Булгаркьой, където се обрисува метода на турската войска към българското население и то е да се избият всички мъже над 12 години. Мъжкото население се избива от много ниска възраст, а пък женското население се завлича по турски села и там с него се издевателства и в последствие по огромната част от женското население и дребните деца съумяват да се спасят ", изясни той.

По негови думи точно в Източна Тракия се обрисува метод за етническо пречистване, който 1915 година е прибавен към арменското население.

" Почти забравения български геноцид в Източна Тракия става като една проба на доста по-мащабните изтребвания на арменци и в следствие на гърци и други ", сподели в умозаключение Кирил Дрезов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР