„Нямаме проблем с разходването на средствата от бюджета на НЗОК

...
„Нямаме проблем с разходването на средствата от бюджета на НЗОК
Коментари Харесай

Андрей Марков: Няма напрежение между болничните асоциации и НЗОК

„ Нямаме проблем с разходването на средствата от бюджета на НЗОК за предходната година. Обичайното напрежение сред лечебните заведения и Касата не съществува сега. Т.е. средствата на Здравната каса са изразходвани по предопределение и няма понижение на бюджетите “. Това заяви зам.-председателят на ББА Андрей Марков след среща сред болнични асоциации, БЛС и Надзорния съвет на Касата във връзка терзанията за понижени бюджети на лечебните заведения за декември.

„ Установихме обаче, че има огромно напрежение сега във връзка със средствата за опазване на здравето, които би трябвало да се отделят от страната, и този проблем още веднъж излиза на дневен ред. Виждаме, че смъртността е висока в България, освен поради Коронавирус, виждаме, че личният състав напуща, бягат хората в чужбина поради ниските хонорари. Така че имаме потребност от бърза смяна на общия размер на средствата за опазване на здравето, с цел да оцелее нацията “, сподели още Марков.

Той добави, че даже задържането на средствата в размера от предходната година, което е нормална процедура до приемането на новия бюджет, е на процедура удар върху системата и обществото поради ежедневното увеличение на разноските.

„ Трябва да се откри решение с увеличение на % за прехрана на лечебните заведения и опазването на здравето като цяло “, сподели още Марков.

Председателят на НСЧБ Красимир Грудев посочи, че на лечебните заведения за декември са изплатени средствата по Методиката и на тези, които не са съумели да осъществят активност в цялостния си размер при неподходящи условия на работа, ще бъдат изплатени средствата до 85%, а на тези, които са съумели – до 100% от прогнозните бюджети.

Той акцентира, че първоначално това не е станало ясно от решението на НЗОК, защото в него не е участвало разпределението на средствата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР