Нямаме право на компромиси, трябва да управляваме европейските средствата като

...
Нямаме право на компромиси, трябва да управляваме европейските средствата като
Коментари Харесай

Карамфилова: Трябва да намалим до минимум загубите по ВиК проектите

„ Нямаме право на взаимни отстъпки, би трябвало да управляваме европейските средствата като добър собственик. Имаме сполучлив старт на новата Програма „ Околна среда 2021-2027 “, получихме запас през октомври 2022 година да продължим в посока осъществяване на нужните дейности за излизане от наказателната процедура по отношение на несъблюдение на условията на Директивата за филтриране на градските води. Сега общите ни старания са ориентирани към свеждане до най-малко на риска от загуба на средства за интервала 2014-2020 година По този метод ще се подсигурява продължение на промените във ВиК бранша и осъществяване на политиките. “

Това сподели през днешния ден министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на взаимна конференция с министъра на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по отношение на осъществяването на планове по ос „ Води “ от Оперативна стратегия „ Околна среда “ /ОПОС/ 2014-2020 година

Министър Карамфилова заяви, че са тествани изпълняваните планове във ВиК бранша и ще бъде наложена финансова промяна в размер на към 90 млн. лв. или 21% от общата им стойност .

„ Обмисляме този освободен финансов запас да се вложи в ограничения също във ВиК инфраструктура, тъй като жителите имат право на съответни условия за живот и чиста околна среда “, съобщи тя. Необходимостта да се подхващат неотложно ограничения и да се подсигури цялостното осъществяване на започнатите ВиК планове в интервала на допустимост – 31.12.2023 година, наложи да се откри решение за излаз от обстановката взаимно с Министерство на регионалното развитие и „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД.

Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ е изискала Управляващият орган на ОПОС да извърши инспекция на 34 контракта за строителство по общо 20 плана , включително 10 плана на ВиК оператори с 21 контракта и 10 плана на общини с 13 контракта. От всички контракти на ВиК операторите единствено в 4 не са открити пропуски и нарушавания, при останалите 17 контракта са открити проблеми.

В резултат на инспекцията по 20 контракта на обща стойност 412 млн. лв. с възложители ВиК сдружения ще се наложи или доналожи финансова промяна в размер на 25%. Критерии за образуването на извадката от 34 контракта са били: да са на стойност над 5 млн. лв., с предмет строителство инженеринг и с съществуване на съществени знаци за машинация при публичната поръчка единствено една оферта.

Нарушенията включват избор на реализатор по контракт, който не дава отговор на условията в публичната поръчка , както и избор на реализатор, който е трябвало да бъде отхвърлен поради пропуски, каквито е имало и при други компании, само че те са отстранени от състезанието.

„ Налагането на финансова промяна по договорите с нарушавания не стопира осъществяването на плановете и ще се търси самостоятелен метод при всяко сдружение за компенсиране на средствата по този начин, че плановете да бъдат приключени. За страдание обаче тези нередности, направени в интервала 2019-2020 година, ще би трябвало да се платят от всички български жители “ , изясни районният министър проектант Иван Шишков.

Ресурсът по ос „ Води “ на ОПОС е над 1,8 милиарда лв. , като за плановете на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са планувани към 1 милиарда лв.. Това са 14 ВиК сдружения бенефициенти по ОПОС с към 100 контракта след извършени публични поръчки с обособени реализатори за фактическо осъществяване на плановете .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР