Нямаме нито един засечен трус или сеизмичен процес след основното

...
Нямаме нито един засечен трус или сеизмичен процес след основното
Коментари Харесай

Сеизмолог № 1: Не се очаква сериозно раздвижване на земните пластове

”Нямаме нито един засечен трус или сеизмичен развой след главното земетресение край Клисура през вчерашния ден вечерта. Други такива земетресения не се чакат ”, сподели шефът на бранш „ Сеизмология ” в Геофизичния институт към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Късно нощес в 21:01 часа е регистриран трус с магнитуд от 4,2 по скалата на Рихтер край Клисура. Няма данни за потърпевши хора.

По думите на професора в последните години на Балканите не се е случило мощно земетресение, тъй че и в този момент не се чака съществено оживление на земните маси в района.

" Земетресението не е мощно. Реалният магнитуд е 4,2, само че може да варира в другите региони на страната. Този трус е в долната граница на " слаби трусове " и не може по никакъв метод да се съпоставя с това край Перник, което беше 5,8 по Рихтер ", безапелационен е сеизмологът.

Според данни на Българска академия на науките земетресението е траяло към 3 минути и половина и е усетено в Панагюрище, Копривщица, Пазарджик и Пловдив.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР