Нямаме намерение да разискваме съществуването на Ад и Рай, а

...
Нямаме намерение да разискваме съществуването на Ад и Рай, а
Коментари Харесай

Разкриха тайната на Вратата към Ада

Нямаме желание да разискваме съществуването на Ад и Рай, а ще ви занимаем с едни антични остатъци, сдобили се с прозвището " Вратата към Ада ". Намират се на територията на днешна Турция, измежду останките от античния град Хиераполис , ситуиран в региона на Памуккале . За мястото има редица митове, че животните, които обикалят там, неизбежно ще намерят гибелта си. Но не и молещите се хора.

 Снимка 341808

Пещерата беше преоткрита едвам през 2013 година, само че за съществуването ѝ се знае от епохи. Смята се, че е врата към Ада, населявана от Хадес, богът на подземния свят.

 Къде се пази тайната на щастието
Къде се пази тайната на щастието

Едно място не чак толкоз надалеч от България...

Пещерата е разказана още от древногръцкия историк, географ и странник Страбон. Тя е обгърната в легенди и митове, само че група учени най-сетне съумяха да разгадаят смъртоносната ѝ загадка. Самият Страбон е описал, че тя е изпълнена с толкоз гъсти изпарения, че земята едвам се вижда. А биковете, които се вкарват в това пространство, умират по незнаен метод.

 Снимка 341802

Изследване, оповестено в научното издание Archaeological and Anthropological Sciences, твърди, че смъртоносната популярност на пещерата се дължи на въглероден диоксид.

За да измерят равнищата на газа, учените са употребявали преносим газов анализатор. Чрез него те откриват, че изпаренията, изпускани от устието на пещерата и от пукнатини към нея, доближават равнища от 4 до 53% вулканичен въглероден диоксид, написа Bloomberg. Концентрацията им обаче зависят от това какъв брой издигнали се над земната повърхнина са газовете.

 Снимка 341807

Въглеродният диоксид е по-тежък от кислорода и се остава по-ниско, което дава и отговор на въпроса за какво животните са по-честите жертви на газа. Тези, чиито носове са покрай земята, евентуално са вдишвали в доста повече газ, в сравнение с хората, които вървят изправени. И ето по какъв начин научно се изяснява чудотворното " величие " на свещениците на тома място.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР