Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни

...
Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни
Коментари Харесай

Последен блицконтрол за Николай Денков като премиер, опозицията го съветва да се занимава с химия

" Нямам подозрение, че това ще отнеме повече от два дни и се надявам този интервал да бъде обезпечен. Преговорните екипи би трябвало да имат време да прецезират текстовете и тогава ще забележим каквъв ще бъде крайният резултат ", разяснява на брифинг в коридорите министър председателят и повтори, че Министерски съвет не стопира да работи след 6 март, до момента в който Народното събрание не гласоподава оставката.

" Вярно е, че съм подготвен с оценката на министрите и тази информация беше показана на госпожа Габриел. Ние обменихме небрежно няколко думи във връзка с това по какъв начин наподобява картината. Не сме разискали един по един министрите, този диалог още не се е състоял, само че чакам да се състои през идващите няколко дни ", изясни Денков.

Преди това, по време на блицконтрола двамата с Мария Габриел седнаха един до различен и си размениха мартеници, до момента в който опозицията се интересуваше къде ще съхраняваме отработеното нуклеарно гориво от АЕЦ отсега нататък, какъв брой мигранти с присъди са ни върнали Австрия и другите европейски страни, както и какво е постигнало държавното управление в битката с корупцията.

По въпроса с бежанците министър председателят съобщи, че на блицконтрол не може да се дават съответни цифри и даде обещание на Цвета Рангелова от " Възраждане " да й върне писмен отговор. Той обаче заяви, че сега в бежанските центрове има не повече от 54% претовареност на местата, до момента в който преди този момент са били запълнени на над 70%. Денков изясни, че броя не дава отговор на това, което се отнася, а е надалеч по-малко. " Част от информацията просто не може да е вярна ", добави министър председателят. Той не се съгласи с упреците на опозицията, че от Европа ни връщат нарушители, и се обърна към Рангелова с въпроса: " Ще се извините ли тогава, че плашите българските жители без да имате съображение за това? "

Денков заяви, че към този момент не се възнамерява смяна в режима на предпазване на нуклеарния боклук и се водят диалози с няколко страни, измежду които Франция и Финландия и други зад Атлантическия океан, за технология за дълготрайно предпазване. " Досега, и в идващите седмици и месеци, не се планува никаква смяна в режима, който е бил години обратно, в това число, когато сме имали по-добри дипломатически връзки със Съветския съюз и по-късно с Руската федерация ", изясни министър председателят в отговор още веднъж на " Възраждане ".

Снимка: БТА

" Корупцията се бори с работеща правосъдна система. За това бяха изменени антикорупционният закон, Конституцията, както и другите закони, свързани с промяната в правосъдната система ", отвърна Денков, запитан какво е постигнал кабинетът по тази тематика. И акцентира, че всичките тези нужни стъпки са станали вероятни точно тъй като е било образувано държавно управление.

" Търсим опция да продължим във формат, който би довел до довеждане докрай на този цикъл от правосъдната промяна ", добави той и акцентира, че " в случай че се срути държавното управление и в случай че се разпадне Народното събрание, ще си останем в същата обстановка, в която бяхме преди девет месеца " . " Според мен станахте част от корупцията. Редица ваши министри, допускам, ще бъдат скоро разследвани ", репликира самостоятелният народен представител Радостин Василев, а от Българска социалистическа партия се интересуваха в какво положение кабинетът " Денков " оставя българската енергетика, и по-конкретно " Мариците ", тъй като от експортьор страната ни се трансформирала във вносител на електричество.

" Продължават договарянията с " Боташ " за това дали да се предоговорят изискванията или съглашението да бъде прекъснато ", изясни още министър председателят.

" По отношение на Мариците - България внася ток, тъй като години наред бяха лъгани хората, че те би трябвало да разчитат извънредно на силата, създадена от въглищата , когато другите страни разчитаха на други източници ", отвърна Денков на Борислав Гуцанов. По думите му изходът е нови технологии и консолидираното им. " По това работим, с цел да се превърнем в енергиен хъб ", добави министър председателят. " Радвам се, че ви остават единствено 5 дни на поста, който заемате. За какви други мощности говорите? Ако говорите за 7-и и 8-и блок, стига сте правили България пробна площадка! ", реагира соцдепутатът. И упрекна, че държавното управление подарило " Белене " на Украйна.

" В една и съща страна ли живеем? ", възкликна Денков. И посочи приноса на държавното управление за българската енергетика през последните девет месеца. Денков уточни, че мощността на ВЕИ непрестанно се усилва, подписан е договорът за новите блокове на нуклеарната централа. " Но вие явно си живеете в страна, в която " Белене " към момента е корупционният план и бе изкопана една дупка ", репликира министър председателят по адрес на Българска социалистическа партия.

" Днешният блицконтрол е финален за господин Денков като министър-председател и огромна част от българския народ чака с неспокойствие тази дата, с цел да стартира да се занимава с главната си специалност - химията ", пък заключи Гуцанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР