Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в

...
Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в
Коментари Харесай

Христо Грозев не знае защо го издирва Русия

Нямам визия на какво съображение Кремъл ме е присъединил в " листата си за търсене ", тъй че не мога да направя никакъв коментар сега. В прочут смисъл това няма значение - от години те дават да се разбере, че се опасяват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, с цел да я отстранен. Това написа в Туитър българският публицист Христо Грозев.

Припомняме, през вчерашния ден съветското вътрешно министерство разгласи, че който работи за самостоятелната мрежа за проверяваща публицистика Bellingcat. Не се прецизира в какво е упрекнат българският публицист. Посочва се единствено, че закононарушението е по член от Наказателния кодекс на Русия.

Все още няма коментар от българските управляващи за известието на Москва.

A general comment: I have no idea on what grounds the Kremlin has put me on its " wanted list ", thus I cannot provide any comments at this time. In a way it doesn't matter - for years they've made it clear they are scared of our work and would stop at nothing to make it go away.
— Christo Grozev (@christogrozev)
От своя страна депутатът от " Демократична България " Божидар Божанов заяви в Туитър, че е изпратил парламентарен въпрос до Министерството на външните работи дали ще привика Елеонора Митрофанова за пояснение за какво Руската федерация търси българския публицист.

От " Ние идваме! " пък приканиха прокуратурата Елеонора Митрофанова поради прикриване на информация по отношение на дейностите на шпионска мрежа в България.

От Асоциацията на европейските публицисти - България настояха за незабавна реакция на българските управляващи по случая, акцентирайки, че е в компетенциите на Министерството на външните ни работи да стачкува против дейностите пред съветския дипломат. Те желаеха също българската прокуратура неотложно да изнесе настояща информация за развиването на всички следствия по разкритията на Bellingcat, а точно дейностите на сътрудници на ГРУ на българска територия, опита за ликвидиране на предприемача Емилиян Гебрев, сина му и чиновник на компанията на Гебрев през 2015 година

" Ние идваме! " упорстват за арест на Митрофанова

Заради прикриване на информация за дейностите на шпионска мрежа в България

В края на юли 2022 година представител на Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия разгласи по телевизионния канал " Россия-24 ", че: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и Ту-22 М3 свръхзвуков ракетоносец. Тази интервенция съгласно съветските служби е била проведена от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), а Грозев, съгласно съветската страна е " координирал дейностите на участниците в нея ". Самият публицист отхвърли присъединяване си в сходна интервенция. Тогава той изясни, че екипът на Bellingcat снима документален проверяващ филм за това по какъв начин ФСБ и украинските специфични служби играят на игра, пробвайки се да се мамят взаимно.

Грозев взе участие интензивно в активността на изданието Bellingcat, което се и обхвана редица други нашумели произшествия, в това число отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри, Англия. Дейността на Bellingcat е приета от съветската Главна прокуратура за нежелана в Руската федерация.

Припомняме, че точно Bellingcat отравянето на българския предприемач Емилиян Гебрев и детонацията в чешкия оръжеен склад във Врбетице, като обявиха, че уредниците на гърмежа - офицери от съветското военно разузнаване ГРУ, са забъркани и в опита за нападение против Гебрев . Тогава информацията без публикувана от интернационалната проверяваща група Bellingcat, съветското издание The Insider, немското Der Spiegel и чешкото Respekt.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР