Нямам покана да остана министър след ротацията. Ако имам покана,

...
Нямам покана да остана министър след ротацията. Ако имам покана,
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Нямам покана да остана министър след ротацията, трябва да се готвим за война

Нямам покана да остана министър след ротацията. Ако имам покана, ще забележим дали ще има условия да извършвам програмата си. Трябва да се готвим за война, рисковете нарастват.

 

Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев в предавеното " Лице в лице " по БТВ.

 

За ротацията

" Нямам покана да остана след ротацията. Ако имам, към този момент ще би трябвало да имаме диалог за това при какви условия ще се чака да извършвам своите отговорности. В една сложна обстановка сме, която изисква бърза акомодация на цялата отбранителна система. Това надалеч не е банален въпрос и с цел да се реши той, е нужна допустимо най-широка политическа поддръжка и сигурно такава от Народното събрание. Министър, който няма политическа поддръжка от Народното събрание, няма късмет да реализира нужните промени ", разяснява Тагарев на въпрос дали ще остане министър на защитата в кабинета на Мария Габриел.

 

" Аз съм човек с математическа подготовка и се изричам оптимално точно - Ако имам покана, ще имаме диалог, ще забележим дали ще бъдат основани изискванията, с цел да мога да си извършвам отговорностите по този начин, както аз ги разбирам ", добави Тагарев.

 

Министърът е бил и в първичния лист на държавната делегация за Съединени американски щати. Той е трябвало да организира срещи в Пентагона, само че е взето решение да не пътува и по тази причина диалозите му ще се проведат отдалечено, стана ясно от думите му.

 

Тази седмица за Съединени американски щати ще пътуват единствено трима министри – финансовият Асен Василев, икономическият Богдан Богданов и енергийният Румен Радев. Първоначалната концепция бе с тях да бъде и министър председателят Николай Денков. Но още в неделя той изясни, че няма да пътува. Сред аргументите Денков уточни митингът на земеделските производители.

 

В същото време стана ясно и че американският държавен секретар Антъни Блинкен e отпътувал в неделя на посещаване в Близкия Изток, с цел да спомага за освобождение на заложниците на „ Хамас " в линията Газа и да подсигури филантропична пауза. Това също изяснява за какво визитата на Денков в Съединени американски щати няма по какъв начин да се случи тази седмица.

 

Запитан бил ли е в листата с делегатите за Съединени американски щати, през днешния ден Тагарев сподели: Имаше такава концепция, да.

 

Аз реших, че в този интервал може и по различен метод да продължи връзката ни с американските сътрудници. В непрекъснат контакт сме, просто няма да пътувам физически, изясни той.

 

За акцията против шпионажа в интерес на Русия

 

Той разяснява и днешната акция в ГДБОП и ДАНС, където тече следствие за шпионаж в интерес на Русия.


Нито армията, нито системата ни за сигурност са изолирана от обществото ни. То е подложено на остра масирана осведомителна обработка и на нея от време на време се поддават и чиновници на системата за сигурност.

По мотив анулираната аудиенция в Съединени американски щати, Тагарев съобщи: „ Имам уговорена среща на доста високо ниво в Пентагона, която ще проведа онлайн “. Министър т отхвърли да заяви с кого ще беседва и защо.

Министърът на защитата акцентира, че за България е извънредно значимо да поддържа органични и перманентни връзки със Съединени американски щати като наш стратегически сътрудник.

„ Начинът да подсигуряваме защитата си е като влагаме в личните си качества, само че и като работим дружно с нашите съдружници от НАТО, което включва разполагане на избрани типове системи “, сподели Тагарев.

 

За нападателната политика на Путин

„ Путин води политика, която води до милитаризиране на Черно море, то е поле на интензивни военни дейности. Не можем да стоим в профил и да гледаме, ние би трябвало да търсим решение “, безапелационен бе министърът.

 

„ Оценката, че рисковете за сигурността на Европа нарастват, се споделя все по-широко, и то към този момент на към този момент на военните опасности. Няколко министри на защитата, няколко висши военни ръководители и държавни ръководители, към този момент излязоха с тезата, че би трябвало да се готвим за война “, съобщи Тодор Тагарев.

Той добави, че хипотезата ние да се включим във война, не участва.

" Говорим за опасности - Русия да успее да реализира задачите си в Украйна и да продължи с нападателната си политика ", означи Тагарев.

 

За БТР-ите


" БТР-ите ще бъдат превозени най-вероятно по ЖП до Украйна. Не всичко зависи от нас, само че ние вършим много работа. Те се намират на разнообразни местоположения в страната и би трябвало да бъдат готови ", разяснява Тагарев.

Според него това са машини, които стоят повече от 30 години и никой не демонстрира интерес към тях по тази причина е обикновено те да бъдат предоставени на Украйна, тъй като ще им бъдат от помощ.

" Това решение се одобри доста остро от страна на опозицията в Народното събрание. Нека някой да отговори на въпроса, за какво толкоз дълго време не са употребявани? По време на полемиките в Народното събрание се чуха доста екстравагантни хрумвания ", добави министърът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР