Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този

...
Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този
Коментари Харесай

Йорданова не очаква ВСС в този състав да освободи Гешев

„ Нямам илюзии и не мога да кажа, че чакам този състав на Висшия правосъден съвет да освободи предварително основния прокурор. Необходими са 17 гласа, а огромна част от лицата във Висш съдебен съвет са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев ”.Това сподели правосъдният министър Надежда Йорданова в студиото на NOVA.

Според основния прокурор Иван Гешев е ясно, че желаната му оставка съставлява координирана офанзива против правосъдната власт, и в частност против прокуратурата, от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър видя в това опит да се измести фокусът на полемиката.

На 12 април във Висш съдебен съвет ще се разясняват сигнали, които правосъдният министър е внесъл по повод работата на прокуратурата. Дали те ще доведат до предварителното преустановяване пълномощията на Иван Гешев, Йорданова разяснява по този начин: „ Нямам илюзии и не мога да кажа, че чакам този състав на Висшия правосъден съвет да освободи предварително основния прокурор. Необходими са 17 гласа, а огромна част от лицата във Висш съдебен съвет са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев ”.

Според нея е допустимо мандатът на основния прокурор да продължи по-дълго от нейния на министър на правораздаването.

По думите на правосъдния министър огромна част от сигналите в прокуратурата се държат „ на трупчета ”. „ Прикриват се, а без действително следствие не можем да стигнем до правдивост ”, акцентира тя.

Йорданова разяснява и започващата инспекция от Специализираната прокуратура на арестите, които бяха осъществени на знакови лица в ГЕРБ – Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

„ Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на следствието на обстоятелства и условия, свързани с водача им, само че чакам Спецпрокуратурата да работи бързо и обективно ”, сподели още министърът на правораздаването и разяснява проблема „ Жоси ”.

„ Той беше напълно изключен като неприемлив от членовете на Висш съдебен съвет. В него ме тормози това, че се отхвърля да се проверяват обстоятелствата и събитията в дълбочина ”, акцентира Йорданова.

Що се отнася до измененията в правосъдната система, за които тя е подложена на критика, че се бави, министърът изясни, че е разбираемо публичното неспокойствие, само че тези промени зависят както от воля, по този начин от институционална рамка, процедурните правила и материалния закон. Надежда Йорданова увери, че се работи по всички детайли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР