Нямало нужда да си връща границите, щели да начертаят нови

...
Нямало нужда да си връща границите, щели да начертаят нови
Коментари Харесай

Чешкият президент предлага още утре да започне Третата световна война - Украйна можела и така да влезе в НАТО

Нямало потребност да си връща границите, щели да начертаят нови - краткотрайни и чисто административни и това било задоволително, счита Петр Павел

Чешкият президент Петр Павел - някогашен военачалник и ръководител на военния комитет на НАТО - направи меко казано необичайно изявление. Според него, няма спънка Украйна да бъде призната в Алианса, даже в случай че не успее да възвърне териториалната си целокупност. Бившият член на комунистическата партия и сегашен самостоятелен политик Павел твърди, че не е наложително страната да управлява цялата си територия и че можело да се начертаят демаркационни линии - чисто административна краткотрайна граница, която да е задоволителна за участие в НАТО.

„ Мисля, че това е техническо и даже легално решение, с което Украйна може да влезе в съюза, без да го вкара в пряк спор с Русия ”, заяви изненадващо някогашният военачалник и сегашен президент.

За страдание той пропуща нещо значимо - евентуално съзнателно, защото като ръководител на военния комитет на НАТО, би трябвало да е добре осведомен. Става въпрос за член пети, съгласно който, още веднъж чисто механически, участие на Украйна в НАТО преди спорът да е позволен, би означавало, че всички 32 страни-членки да разгласят мигновено война на Русия.

Какво споделя член 5?

„ Страните се съгласяват, че въоръжена офанзива против една или няколко от тях в Европа или Северна Америка ще се смята за офанзива против всички тях и надлежно се съгласяват, че в случай че такава офанзива се случи, всяка от тях, ползвайки правото си на самостоятелна или групова самозащита, приета в член 51 от Чартъра на Обединените народи, ще оказва помощ на страната или страните, които са атакувани, самостоятелно или в споразумение с останалите страни по подобен метод, какъвто счете за необходим, в това число използването на оръжие , с цел да защитити и запази сигурността на Северноатлантическия район.

Всяка такава въоръжена офанзива и всички ограничения, взети в неин резултат затова от тук насетне ще се рапортуват на Съвета за сигурността. Мерките ще бъдат прекратявани, когато Съвета е взел такива ограничения, които възвръщат и съхраняват интернационалния мир и сигурност ”

С други думи - без значение за каква територия приказваме, Украйна в НАТО по време на сегашния спор и изключително сега, при продължаващите офанзиви в Курск, ще се смята, съгласно член 5, за невероятно. Тъй като би могло да провокира пълномащабен спор, в какъвто немалка част от западните политици ирационално желаят да трансфорат сегашния районен териториален дебат - както по-точно би могло да се дефинира протичащото се сред Украйна и Русия.

За страдание изявлението на чешкия президент е част от цялостната политика на една каста в Европейски Съюз и Съединени американски щати, която желае този спор да продължава на цената на каквото и да е. Реално думите на Петр Павел са провокация, която цели да „ окуражи ” водачите на НАТО да ускорят неуместната процедура по приемането на Украйна в Алианса - нещо. А в действителност даже в този момент, когато Киев е по-далеч от НАТО от всеки път, страните-членки по този начин или другояче са въвлечени в спора директно и непряко. От повече от 2 години и половина към Украйна се изляха милиарди, които даже и коронавирус пандемията не можа да види, даже в пика си.

И Кремъл го вижда по същия метод - НАТО взима все по-голяма роля в спора и нищо чудно в идните месеци тя да стане директна. Путин предизвести неотдавна, че Ф-16-ките, които западът праща до Киев и разрешава да употребява за задачи отвън Украйна, те ще бъдат таргетирани предпочитано. Вчера пък стана ясно, че Русия е унищожила американски танк Абрамс М1 в Курск.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР