Няма зони с много висока заболеваемост от грип. Пикът премина.

...
Няма зони с много висока заболеваемост от грип. Пикът премина.
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Пикът на грипа премина

Няма зони с доста висока заболеваемост от грип. Пикът мина. Спад ще има през идващите седмици. Проблеми обаче ще има най-малко още два месеца. Това сподели директорката на центъра за заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/ проф. Ива Христова в студиото на „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

Тя уточни, че оттук насетне случаите ще понижават гладко, само че дълготрайно. Христова предизвести, че не би трябвало да се отпускаме и да считаме, че заплахата е минала.

Директорката на НЦЗПБ уточни, че най-вече заболели сега има в София-област, само че там също има забележителен спад. Проф. Христова посочи, че другите две области са Габрово и Пазарджик, само че там също се следи понижаване на случаите. Следващите области са Бургас, Пловдив, Перник, Варна, посочи здравният специалист. „ Има области, в които има и повишение, което беше и предстоящо “, сподели Христова. По нейни думи не е имало потребност от ограничения за цялата страна, защото областите по друго време навлизат в пика на грипа.

За обстановката в София-град Ива Христова сподели, че нормално столицата се намира към междинната за страната заболеваемост, само че този сезон е била много по-ниска и се задържа на това равнище. „ Няма потребност от оповестяване на грипна зараза, само че би трябвало да се съблюдават ограничения “, уточни тя. Христова разясни по какъв начин протича грипното заболяване и какво е лекуването.

Здравният специалист разяснява и обстановката с COVID-19. Тя сподели, че равнищата на разпространяване са ниски, а пикът е бил през ноември предходната година. Христова добави, че от седмици наред заболеваемостта слиза надолу. Тя обаче предизвести, че „ ограниченията, които защищават от респираторните вируси, би трябвало да се съблюдават “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР