Няма завишен фон на киберактивност и не сме в състояние

...
Няма завишен фон на киберактивност и не сме в състояние
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Незадоволителна е киберзащитата на общини и малки агенции

Няма повишен декор на киберактивност и не сме в положение на кибервойна. В същото време не е на приемливо равнище отбрана от хакерски атаки на някои общини и дребни организации. Това стана ясно във вторник от изявление на министъра на електронното ръководство Божидар Божанов по време на годишната среща на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ".

" За седмици покриваме години. Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията са с по-задоволително равнище на подготвеност, не по този начин стои въпросът с общини и по-малки организации ", сподели Божанов.

Министърът влезе в елементи и какво включва по принцип кибервойната.

" Кибервойна не включва общия декор на хакерски атаки. Тя включва и изисква влияние върху физическа инфраструктура. Нещо такова се е случвало в Украйна преди няколко години, когато половин Киев остана без ток, тъй като съветските хакери съумяха да счупят системата, която разпределя натоварването. Ние сега не сме в положение на кибервойна. Дори няма повишен декор на киберактивност ", уточни министърът.

От думите му обаче стана ясно, че за подготовката на България в областта на киберсигурността не е правено съвсем нищо през последните 15 години.

Министерстовото на Божанов започва и политика против хибридни офанзиви, която ще включва цифрови умения и просветеност за обществото, с цел да може то да разграничава подправени от същински източници.

" За актуалната рецесия работим със обществените мрежи. Facebook се употребява за разпространяване на подправени или полуфалшиви вести. С години вървят облъчвания за великата Русия, за декадентния Запад. Работата ни е през Европейския съюз, който приема серия актове за контролиране на цифровия свят и обществените мрежи. България няма да стои и просто да валидира това, което решат Германия и Франция. Ние сме на фронта на дезинформационната акция и имаме хрумвания и оферти. Te включват контролиране на системите за препоръчване на наличие. Ще държим фейсбук да включат в своя логаритъм фактори свързани с неавтентично държание ", обясни Божанов.

Министърът посочи, че под неавтентично държание се има поради механически благоприятни условия за съзнателно разпространение на обещано наличие като потребление на ботове и други Той посочи, че не става въпрос фейсбук да преценя дали обещано наличие е истинно или подправено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР