Няма засилен мигрантски натиск от Украйна през ГКПП „Дунав мост“

...
Няма засилен мигрантски натиск от Украйна през ГКПП „Дунав мост“
Коментари Харесай

Близо 2700 украински бежанци преминаха Дунав мост за едно денонощие

Няма засилен мигрантски напън от Украйна през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ при Русе. Увеличение има обаче в броя на директно преминаващите

Това стана ясно от визитата на регионалния шеф Анатоли Станев на място, където той беседва със службите за граничен и митнически надзор. По последни данни малко над 20 000 души, бягащи от войната, са влезнали в страната ни през граничния пункт при Русе, което е почти половината от всички напуснали Украйна от началото на военните дейности. През последните дни през граничния пункт „ Дунав мост “ в България влизат по към 2000 мигранти, като за миналото денонощие те са близо 2700.

Припомняме, че на място работи и заздравителен пункт на БЧК – Русе. От там са раздали над 2500 бутилки вода и пакетирани закуски на влизащите в страната. Областният шеф съобщи, че управлението на администрацията всеки ден следи конюнктура безусловно ежечасно. „ Координацията сред институции от държавната и локалната власт е отлична.

"Няма мотив за ненужно терзание, обстановката е напълно под надзор на този стадий “ разяснява Станев. Той благодари за отличното взаимоотношение с общините, защото точно те са измежду първите, които би трябвало да реагират при търсене на заслон на хора, имащи потребност от протекция. Подадените молби за протекция от украинци, минали през границата при Русе, са 42. Всички те са обаче на лица, които не са имали нужните документи за пътешестване, позволяващи влизане в България. Никой от тях не е имал потребност от спомагателна помощ, като настаняване и изхранване, нито е останал на територията на област Русе.

Станев се срещна на място и със особено обособеното трасе за прекосяване на коли и рейсове от Украйна. Целта е съкращаване на времето за престои на границата и култивиране на документите. По този се улесняват влизащите в страната, защото те постоянно са и с дребни деца. При нужда има основана организация за краткотрайно приютяване на лица, потърсили леговище в България, на територията на страната ни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР