Няма заплаха за България след атаката на Иран срещу Израел.

...
Няма заплаха за България след атаката на Иран срещу Израел.
Коментари Харесай

Министър Запрянов: Няма заплаха за България след атаката на Иран срещу Израел

Няма опасност за България след офанзивата на Иран против Израел. Това увери нощес министърът на защитата Атанас Запрянов в предаването „ Защо, господин министър? " по бТВ. Атаките на Иран против Израел са жестоко нарушаване на интернационалното право.

На днешното съвещание на Министерски съвет е била разисквана обстановката и е решено, че няма директна военна опасност за България.

Служебният боен министър допуска, че Израел няма да отговори толкоз непосредствено, тъй като има и други способи за влияние. Според него няма да има ескалация на напрежението и широкомащабна война сред Иран и Израел, която да засегне Близкия изток.

„ Не се постанова въоръжените сили да се превеждат в по-висока степен на подготвеност. Нека жителите да живеят умерено " сподели още той. Служебният министър увери, че те не престават да наблюдават обстановката.

„ Следихме я 24 часа преди удара и по време на него. Имаме информация и за резултатите от удара. Надяваме се, че израелското държавно управление ще бъде умно и няма да стигнем до ескалация сред Иран и Израел ", сподели Запрянов.

Той акцентира, че има всевъзможни проекти за деяние. „ Не се постанова да взимаме някакви специфични ограничения. Същата е обстановката и с въоръжените сили на НАТО. От на следващия ден войските ще организират планова подготовка, по този начин както е планувано ", сподели служебният министър.

Атанас Запрянов разяснява и номинацията си за длъжностен министър. Той приел поканата, която пристигнала персонално от Димитър Главчев. „ Разговаряхме с него. Оказа се, че давам отговор на профила за министър на защитата, който той търси - човек, който да е осведомен с процесите и незабавно да поеме ръководството на отбранителната политика на страната ", разясни той.

Служебният боен министър изясни, че в тази си роля той ще заложи на надграждането на българската защита. „ Естествено, има браншове в защитата, които аз не съм управлявал и нямам взор върху тях. Тепърва ще се срещна с тях, само че има процеси в армията, които не търпят отсрочване ", сподели още той.

Атанас Запрянов не пропусна и тематиката за Украйна, както и даването на военна помощ от страна на България. „ Има два пакета с помощи, които ще изпратим в Киев. Единият е по решение на българското държавно управление от ноември предходната година. Вторият е с решение на държавното управление от март тази година ", изясни министърът.

Забавянето на българската помощ за Украйна не се дължи единствено на министерството и даде обещание, че страната ни ще направи всичко допустимо да форсира този развой. БТР-ите към този момент са пристигнали в Украйна, уточни още той, като акцентира, че помощта, която указва България, е „ забележителна за мащабите и отбранителните качества на страната ни ".

„ Дебатът в границите на Кримската платформа, който ще стартира на следващия ден у нас, е ориентиран освен към помощта за Украйна, само че и към сигурността в Черно море ", сподели още той.

Той бе безапелационен, че български бойци няма да се бият във войната в Украйна, както и че България в никакъв случай няма да излезе от НАТО. Той обаче не подмина и тежките кадрови проблеми в армията ни.

„ Заплащането на военните, което ние сега осигуряваме, не е конкурентно за подготовката и за качествата, които тези хора имат. Тези хора се образоват във военни академии и излизат с по няколко специалности и положително притежаване на британски език. Накрая, заплатите са ниски. Един боец получава 1450 лева, а лейтенант - малко над 1800 лева ", уточни той.

Депутатите предложиха преди дни 30% нарастване на заплатите на военните. „ Мисля, че това е един добър метод - народен метод. Аз не се колебая в това, само че ще изчакаме да мине решението през нашия парламент. Това ще бъде една добра мотивация за младежите, които биха кандидатствали за военно учебно заведение ", разясни той.

Служебният министър на защитата разяснява и модернизацията въз основата „ Граф Игнатиево ", като сподели, че има забавяне, което ще бъде наваксано. Той уточни, че към 20 април у нас ще дойдат специалисти от Съединени американски щати, които са експерти по узаконяване на пистите и някои други уреди за F-16.

Двигателите на самолетите МИГ-29 ще бъдат ремонтирани от полска компания до идването на F-16, стана ясно още от думите на Атанас Запрянов. Той е безапелационен също по този начин, че авиацията ни няма да бъде наложително презимена.

„ В момента се създават седем самолета F-16 за България. В края на тази година ще ни бъдат предадени първите три. Те обаче ще останат в Съединени американски щати до март 2025 година, с цел да се образова на тях техническия ни състав. Второто тримесечие на идната година ще получим още три самолета, а до края на 2025 година - останалите два. Практически в края на идната година ще имаме осем самолета и 14 подготвени водачи ", уточни още той.

Министърът разяснява и превозването на простреляното във Враца дете с боен хеликоптер.

„ Ние получихме сигнал и искане за потреблението на боен хеликоптер. Реагирали сме незабавно. Искам да благодаря на водачите за добре свършената работа. За нас всяка минута е скъпа и ние работим по този начин. Друг би трябвало да проучва, за какво е поискана помощ от нас. Третата задача на армията е да подкрепя популацията и ние го вършим - и за избавяне на хора, и за пожари, и за наводнения ", съобщи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР