Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините, заяви

...
Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините, заяви
Коментари Харесай

Росица Матева: Няма пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините

Няма законова спънка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините, съобщи някогашният член на ЦИК и член на Обществения съвет Росица Матева.
" ЦИК би трябвало да вземе решение какво се случва с видеозаписите от камерите - кой може да ги гледа и кой може да изисква тези записи. Предложихме подпомагане в подготовката на здравния протокол. Искахме да спомагаме. Преди три дни изпратихме второ писмо до здравния министър и до държавния здравен контрольор с съответни въпроси по какъв начин ще се подсигуряват правата на наблюдаващите през изборния ден, само че и в РИК. Трябва да се реши по какъв начин ще бъдат ситуирани лицата, с цел да се спазят всички противоепидемични ограничения и да се подсигурява прозрачността на изборния развой ", разяснява тя пред БНР.

Матева моли към ЦИК за всеобщо информиране на гласоподавателите за изискванията на гласоподаване и прикани за навременна имунизация на членовете на СИК, в това число и за тези, които ще пътуват в чужбина поради гласуването на българите зад граница.

Общественият съвет към ЦИК е изискал да бъде включен като организация, която следи изборите, в това число и одитирането на машините за гласоподаване.

" Искаме посредством демонстрации да покажем на хората какъв брой бързо, елементарно и безвредно е гласуването с машини. Този метод на гласоподаване ще е по-безопасен, в сравнение с с хартиената бюлетина ", уточни Матева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР