Няма законова пречка партиите да вземат само част от полагащата

...
Няма законова пречка партиите да вземат само част от полагащата
Коментари Харесай

Няма законова пречка Мая и слави да вземат 1 лев субсидия

Няма законова спънка партиите да вземат единствено част от полагащата им се дотация, осведомят от правосъдното министерство на питане от “24 часа ”, откакто стана ясно, че на Има Такъв Народ се изплаща единствено 1 лева на автентичен глас, а не 8 лева, както е написано в Закона за държавния бюджет. Така вместо полагащите ѝ се 1,1 млн. лева тя е взела 136 223 лева за интервала от 4 април до 30 юни.

През април държавни адвокати дадоха отговор, че партиите или получават цялата полагаща им се сума, или отхвърлят дотацията - няма по какъв начин да вземат единствено част.

“Законът не навлиза в решение на всички проблеми. Той дефинира какъв е критерият, по който се дефинира размерът на дотацията. След като партията може да употребява полагащите ѝ се права в цялостен размер, няма спънка да ги употребява в непълен. Наличието на права не значи обвързване за прилагане в цялостен размер ”, дават отговор в този момент от министерството.

Невзетите пари от дотациите остават в държавния бюджет, обясниха още оттова.

Освен хората на Слави Трифонов единствено лев дотация са взели и 5-имата депутати от платформата на Мая Манолова “Изправи се! Мутри вън! ”. По-рано тя се срещна с правосъдния министър Янаки Стоилов, с цел да разбере по какъв начин може да върне част от полагащите им се пари.

Това очевидно става посредством заявление, се разбра от обява във фейсбук на Трифонов. Той написа: “След влизането ни в 45-ото Народно събрание ние подадохме нужното заявление това наше предпочитание да бъде изпълнено от страната. ”

215 936 лева пък е получило обединяването “Демократична България ”, като цялата сума е преведена единствено на една от 3-те партии в него - ДСБ, демонстрира справката на уеб страницата на министерството. От пресцентъра на обединението обясниха, че най-вероятно е техническа неточност и “Да, България ” и “Зелено придвижване ” още чакат превод.

Не техническа, а административна е грешката, споделиха обаче от Министерство на правосъдието - двете обединения още не са подали всички нужни документи.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР