Няма яснота кои общински проекти ще бъдат финансиране с 420

...
Няма яснота кои общински проекти ще бъдат финансиране с 420
Коментари Харесай

Без яснота кои общински проекти ще се финансират с 420 млн. лв.

Няма изясненост кои общински планове ще бъдат финансиране с 420 милиона лв. от бюджета на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ). Причината е " известно напрежение " сред министерствата на финансите и това на районното развиване, всяко от което има личен лист за финансиране, разясниха държавни източници пред Mediapool.

Списъкът с, квалифициран от вицепремиера и министър на районното развиване в оставка Гроздан Караджов (ИТН), е утвърден без несъгласие на държавното съвещание предходната сряда (13 юли), оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) в отговор на питане на Mediapool. Списъкът на Караджов планува да бъдат финансирани пътни и ВиК планове в 90 общини с 420 млн. лева

На оперативно съвещание на държавното управление, извършено през днешния ден, 20 юли, е бил препоръчан нов лист, квалифициран от междуведомствена работна група отпред с вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев . Той планува да бъдат финансирани пътни и ВиК планове в 194 общини за 426 млн. лева

От изказването на премиера в оставка Кирил Петков преди и след днешното държавно съвещание, публицистите останаха с усещане, че утвърдени за финансиране са били препоръчаните от Асен Василев общински планове. От финансовото министерство по-късно обаче прецизираха пред Mediapool, че описът на Асен Василев не е бил утвърден поради " лека драма и изчистване на някои противоречиви въпроси сред МФ и Министерство на регионалното развитие ", без да конкретизират какви.

Както е известно, при актуализацията на бюджета, провокира разкол сред " ИТН " и " Продължаваме промяната ", вследствие на което кабинетът " Петков " бе свален.

" Предложението, което насочваме към министър Караджов, е общински планове на стойност 426 млн. лева, които да покриват 194 общини и население от 5.9 милиона поданици ", сподели след държавното съвещание Кирил Петков .



" Това демонстрира, когато се дават средства на общините и те се дават въз основата на справедливи правила, не на субективни такива, те отиват при 73% от всички общини в България и засягат 86% от популацията на България ", добави той.

За съпоставяне плановете от листата на Гроздан Караджов са планувани за два пъти по-малко общини с три пъти по-малко население.

Именно поради неяснотата все още кои общински планове ще бъдат финансирани, Националното съдружие на общините се въздържа от формален коментар. От там споделиха пред Mediapool, че също желаят да схванат какво тъкмо е решено.

Какви са критериите?

Освен обсега на общините, които в България са общо 266, другият противоречив миг сред двете министерства е обвързван с критериите и подбора на плановете.

Пътните и ВиК обекти, подбрани в на Гроздан Караджов, са за подготвени планове и с определени реализатори по Закона за публичните поръчки, както и позволения за градеж. От Министерство на регионалното развитие настояват, че тези критерии са били съгласувани с финансовото министерство.

Във ведомството на Асен Василев обаче не са останали удовлетворени. Причината - отсъствали са цели райони за сметка на осъществяването на по няколко плана в общини, които имат рамкови контракти с реализатори. Например първите 9 места при ВиК плановете в листата, направен от Министерство на регионалното развитие, бяха за община Благоевград , на която да бъдат дадени към 3.7 млн. лева По информация на строители договорът за тяхното осъществяване е с компании от кръга на " Грома Холд ", получили огромни задатъци за строителството на автомагистрала " Хемус ".

Другите печеливши общини бяха Варна , Горна Оряховица и Иваново за ремонт на общински пътища, тъй като трите общини имат рамкови съглашения със строители. Доклад на Агенцията по публичните поръчки демонстрира, че ремонтите с рамкови съглашения са по-скъпи с до 3 пъти по отношение на тези, направени от компании определени с социална поръчка.

Така се стига до решение за основаване на междуведомствена група сред МФ и Министерство на регионалното развитие за изработването на нов лист . В нея от страна на Министерство на регионалното развитие взе участие заместник-министър Ивайло Стайков , на който Асен Василев има доверие (Стайков беше трети в листата на " Продължаваме промяната " в Хасково, която се водеше от Василев).

Списъкът на финансовото министерство се състои от 740 плана подадени от общините до ведомството на Асен Василев на обща стойност 1.5 милиарда лева Министерство на регионалното развитие твърди, че не е осведомено с тях. Списъкът на Караджов е изработен от общо над 1400 плана за над 3 милиарда лв. подадени от общините до Министерство на регионалното развитие.

" Критериите (по които е изработен описът на Асен Василев - бел. ред.) са транспарантни, ясни и справедливи - не може да има повече от 3 плана на община, финансирането като сума е функционалност на броя поданици и действително няма други критерии каквито и да било . За разлика от Борисов, когато той си раздаваше парите както той си взема решение, тук има справедливи критерии и по тази причина постигнахме този резултат ", сподели Кирил Петков след съвещанието на държавното управление през днешния ден.

" Когато средствата се изразходват транспарантно, доста български жители могат да усетят позитивния резултат от тях ", добави той.

Основният аршин за плановете по листата на Василев е съществуването на планова подготвеност, позволение за градеж, когато се изисква и оптимално прагове за финансиране на план и община, излиза наяве от оповестените документи от На тяхна база за финнасиране са утвърдени общо 303 плана, като 146 от тях са ВиК за 188.5 млн. лева, за пътища - 144 плана за над 220 млн. лева, за техническа инфраструктура - 8 за близо 10 млн. лева и 5 за ремонт на читалища за близо 7.5 млн. лева

Само 39 са общинските планове, които попадат и в двата листата - на Караджов и на Асен Василев. За тях е несъмнено, че няма спънка и ще бъдат финансирани.

Ще се съгласи ли Караджов със листата на Василев?

Големият въпрос в този момент е дали Гроздан Караджов ще се съгласи със листата препоръчан от Асен Василев. Това единодушие е належащо, тъй като ще се изразходват парите от бюджета на Министерство на регионалното развитие, в съответния случай на АПИ.

Според закона няма по какъв начин Министерският съвет да се разпореди с бюджета на Министерство на регионалното развитие, който е гласуван от Народното събрание. Именно по тази причина е нужно и утвърждението на Караджов.

Министерство на регионалното развитие настояват, че са обезпокоени, тъй като не са осведомени с останалите планове от листата на Василев. Сред препоръчаните за финансиране има да вземем за пример такива за промяна на реки, ремонта на читалища и за компостиране, които се финансират от други министерства.

Освен това за част от препоръчаните планове няма определени реализатори, а практиката демонстрира, че една процедура по Закон за обществените поръчки лишава минимум пет месеца и то при изискване, че не бъде обжалвана. В същото време желае се да бъдат раздадени 30% предплатено на общините за планове, чието осъществяване не може да тръгне незабавно . Т.е. получава се малко като с инхаус договорите за автомагистрала " Хемус ", разясниха от Министерство на регионалното развитие.

От Министерството на финансите се надяват, че до момента в който бъде взето решението от държавното управление, общините ще съумеят за изберат реализатори и плановете ще бъдат приключени до края на годината. От Министерство на регионалното развитие предвиждат, че това ще се случи в най-хубавия случай за половината от обектите в листата на Василев.Така остатъкът от сумата би трябвало да се върне в държавния бюджет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР