Няма воля за намаляване на държавната администрация, каза икономистът от

...
Няма воля за намаляване на държавната администрация, каза икономистът от
Коментари Харесай

Зорница Славова, ИПИ: Властта няма воля за съкращаване на чиновници

Няма воля за понижаване на държавната администрация, сподели икономистът от Института за пазарна стопанска система Зорница Славова. Според нея няма да се случи и в този момент 20-процентното редуциране, какъвто апел насочи държавното управление.
„ Имало е доста апели за понижаване на държавната администрация през годините, само че това в никакъв случай не се е случвало. Въпреки че продължаваме да харчим пари за електронно ръководство и концепцията е по-малко работа да минава през хората, което е и прийом за борене на корупцията, само че това продължава да не се случва. Явно има и някакво неведение от хората на управителни позиции – какъв брой хора какво работят “, разяснява тя пред БНР и уточни последните данни от 2017 година, които демонстрират даже увеличение на щатните бройки.

По думите й напълно дребна част от администрацията напуща и то в множеството случаи това е поради пенсиониране. Според нея ръководещите нямат тласък да редуцират служители.

„ Ако се понижи администрацията и се вкарва електронното ръководство, би трябвало да се вижда и увеличение на успеваемостта на работата и в редица други сфери, които също са в безвремие от 10 години, и администрацията продължава да е същата – нищо не се трансформира. Факт е, че се харчат много пари за електронно ръководство. Постига се нещо, само че то е с доста дребни стъпки “, разяснява Зорница Славова. Тя означи още, че едно редуциране на администрацията ще докара до по-голяма успеваемост и тогава ще може да се усилят и средствата.

„ Ефективността може да се мери през работата, не през това какъв брой образования са минали. Виждаме, че жителите не престават да се сблъскват с тази администрация по противен метод. Продължаваме тъкмо в областта на институциите във всички интернационалните показатели, които са международно приети, България да е на дъното на Европейски Съюз. Бройката на образованията не са индикатор за качество “, разяснява още икономистът от ИПИ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР