Няма установима връзка между смъртта на 12 коня на хиподрума в Кентъки, твърди разследването

...
Разследване на 12 смъртни случая на коне на известната писта
Коментари Харесай

Разследване на 12 смъртни случая на коне на известната писта за конни надбягвания Чърчил Даунс не откри причинно-следствена връзка между смъртта на конете и пистата, но докладът цитира опасения за повишен риск за някои коне поради честотата и ритъма на техните графици за упражнения.

Органът за почтеност и безопасност на конните надбягвания (HISA) започна разследването през пролетта на 2023 г., за да открие причините за повредите, да предотврати по-нататъшни наранявания и да определи дали условията на известната писта в Луисвил, Кентъки, са допринесли за смъртта на 12 коня , се казва в доклада.

HISA описва смъртните случаи в Чърчил Даунс, известно като мястото на дербито в Кентъки, като „трезво напомняне за сложността и трудността на мисията и в крайна сметка момент на разплата за спорта и ролята на HISA в него“.

След 12-те смъртни случая през пролетта HISA препоръча оставащите пролетни състезания да бъдат преместени в Елис Парк в Евансвил, Индиана, така че да може да се проведе допълнително разследване в Чърчил Даунс преди състезанието да бъде подновено. По това време органът заяви, че е „дълбоко загрижен от необичайно високия брой“ смъртни случаи на коне и призова за „извънредна ветеринарна среща на върха“.

HISA нае експерта по състезателни писти Денис Мур, за да определи условията на пистата. Той изследва основната земна писта за няколко дни и анализира фактори, включително дълбочината на възглавницата, съдържанието на влага, степента на повърхността и състава на материала.

Мур установи, че съответните показатели остават в съответствие с предишни години.

„Показателите не показват връзка между повърхността на пистата и катастрофалните наранявания на конете, получени по време на състезанието“, според констатациите на Мур.

Докладът също така прегледа местоположението на нараняванията на пистата, за да открие някакви модели, но проучването не даде „никаква проницателна информация“ и никакъв забележим модел.

Д-р Алина Вейл също изследва резултатите от аутопсиите, термин, който често се използва за аутопсии на животни, и установи, че в докладите няма разпознаваем модел, който да сочи към един причинен фактор за смъртните случаи. Не са открити забранени вещества в нито един от 12-те коня, каза Вале в доклада.

Друг ветеринарен експерт, Сюзън Стоувър от Калифорнийския университет в Дейвис, установи, че всичките 12 коня са участвали в повече състезания в кариерата си от средния състезателен кон.

Въпреки че разследването не установи причинно-следствена връзка между повърхността на състезателната писта и смъртните случаи, „анализът на историята на тренировките показа повишен рисков профил за някои от конете поради честотата и ритъма на техните упражнения и графици за състезания.“

Разследването посочи причините за смъртта на 12-те коня. Четири коня претърпяха фрактури, получени при състезание на черна писта, две фрактури, получени при състезание на тревна писта, две наранявания на меките тъкани, получени при състезание на черна писта, два случая на внезапна смърт, свързана с упражнения, едно травматично нараняване на падока и едно счупване, получено по време на тренировка на черна писта.

Констатациите от този доклад са споделени с Чърчил Даунс преди подновяването на състезателната писта този месец, според разследването.

„HISA сподели препоръки за тестване и поддръжка на пистовото покритие с Churchill Downs и предлага допълнителни процедурни подобрения за проследяване и докладване на наранявания, за да информира по-добре разработването на допълнителни правила.“

В изявление, предоставено на CNN, Чърчил Даунс каза, че са изпълнили няколко от препоръките от доклада на HISA.

„Оценяваме усърдното разследване и анализ на екипа на HISA“, каза Дарън Роджърс, старши директор по комуникациите в Churchill Downs. „Вече изпълнихме няколко от препоръките, изброени в доклада, както и допълнителни вътрешни ключови подобрения на безопасността навреме за откриването на нашата септемврийска среща. Churchill Downs ще продължи да проучва и да инвестира в инициативи, които подкрепят безопасността на конете като наш най-висок приоритет,“

Пистата планира да поднови състезанията на 14 септември.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР