Няма умисъл в размяната на бебета в столичната болница Шейново.

...
Няма умисъл в размяната на бебета в столичната болница Шейново.
Коментари Харесай

Как и кога са разменени бебетата в Шейново?

Няма предумисъл в размяната на бебета в столичната болница " Шейново ". Това твърди шефът на лечебното заведение. По думите на Румен Велев, бебетата са разменени при първото предоставяне на майките. Тогава на едната майка, която има подобаващ номер гривна, е обещано бебе с номер, който дава отговор на гривната на другата майка. За да се върнат бебетата при биологичните им родители, би трябвало да се мине през съд.

Вижте повече в директното включване на Йоана Миланова



Размяната на двете бебета е открита от болница " Шейново " преди 10-тина дни, когато една от майките се усъмнява, че отглежда непознато дете към този момент три месеца. Тя се обажда в болничното заведение, откъдето сезират полиция и прокуратура. В следствие с ДНК тест е открито, че бебетата в действителност се разменени. Остава въпросът по какъв начин е станало това.

" Бебенцата са с гривнички такива, каквито са им сложени по време на раждането, само че те се разминават с гривничките на майките. Майките и децата имат идентични гривнички. Просто на майката, която има гривничка на бебенце А, и е обещано бебенце Б, което е с различен номер ", сподели Румен Велев, шеф на болница " Шейново ".



Установено е още, че размяната е станала не при раждането, а когато децата са дадени за първи път на майките.

" Ние ги слагаме в едни кошчета, с които след това ги носим на майката. На тези кошчета на доста видно място написа името на майката и номера на бебето, който е идентичен с гривничката на майката. По този метод става параленост и самите майки си виждат бебетата. Така че разминаването е станало тъкмо тогава ", сподели Велев.

Директорът на болничното заведение не вижда предумисъл в размяната, само че в тази ситуация съгласно него има някои смущаващи обстоятелства.



" По време на целия престой в болничното заведение нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките. Много смущаващо е, че при изписването на гривничките номерата не са били сверени, а това е в нашите протоколи. Също по този начин въпреки всичко 3 месеца е дълъг интервал, в който не е разумно човек да не си огледа гривничката на бебето ", сподели Велев.



Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС

Въпреки че повече от седмица от полицията работят по случая, здравният министър научи за него едвам през вчерашния ден. Обяснението на шефа на болничното заведение - случилото се касае извънредно персонална информация:

" Нашата съществена цел беше да съхраним тази информация колкото се може по-дълго време дискретна. От момента, в който аз уведомих полицията, минаха 8 дни. Тоест 8 дни не стана ясно кaкво се случи, тъй че по какъв начин тъкмо изтече тази информация не е доста ясно. Аз имам моя персонална версия по какъв начин стана това ", сподели шефът на " Шейново ".

От болничното заведение дефинират случая като низ от нелепи случайности, както и резултат от човешка неточност на един чиновник. В момента текат общо 3 инспекции в болничното заведение, а от прокуратурата са образували досъдебно произвеждане. За да се върнат бебетата на биологичните родители, въпросът би трябвало да мине през съда.





По тематиката работят: Йоана Миланова, Алекс Донев, Гергана Гайдарова

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР