Няма тема, нито дата на разговорите Президентът на РС Македония

...
Няма тема, нито дата на разговорите Президентът на РС Македония
Коментари Харесай

Македонският президент ще се срещне със забранената у нас ОМО „Илинден“

Няма тематика, нито дата на диалозите
Президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски ще организира среща с представители на неразрешената у нас организация ОМО „ Илинден “ и ОМО „ Илинден Пирин “ по тяхно искане. Целта на визитата и тематиките на диалозите към този момент не са известни, оповестява МИА, представена от БГНЕС.

Искането за среща е изпратено до кабинета на президента, на което е даден позитивен отговор, само че датата на срещата към момента не е конкретизирана.

„ Най-после македонският политически връх се сеща да обърне внимание на македонците в България. Дано да е начало на една нова процедура и традиция, която да размени цялостното неуважение, практикувано до момента “ - настояват от ОМО „ Илинден “ ПИРИН.

В писмото до Пендаровски двете македонски организации загатват за срещата на българския президент Румен Радев с представители на организации на македонските българи през октомври предходната година. „ Смятаме, че реципрочността би била знак за тъждество сред българския и македонския народ “ - пишат от ОМО " Илинден " ПИРИН и ОМО Илинден.

„ Съществуването на македонците от двете страни на границата е нужният мост сред двете страни и народите в тях. Тази наша позиция не се приема от управляващите в Република България, където ние нямаме никаква опция за развиване и посланичество. Властите в България показват ефикасна връзка със самоопределящите се като етнически българи в РСМ, което за нас е почтено и е образец, само че за нас е неясно отношението към самите нас. Според нас правилото на взаимност ще бъде добър знак за еманципация сред българския и македонския народ “, пишат те.

На двете организации беше отказана регистрация от българските съдилища. През 2004 година Конституционният съд разгласи ОМО за антиконституционна групировка. Двете организации считат, че в България има македонско малцинство, което би трябвало да бъде прието като последният им напор това да стане беше в края на предходната година.

Припомняме, че имаше и нечовечен скандал през 2020 г след опит под линия да мине признание на организациите в проекторезолюцията на LIBE.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР