Няма технически проблем поръчаните от държавата медицински хеликоптери да бъдат

...
Няма технически проблем поръчаните от държавата медицински хеликоптери да бъдат
Коментари Харесай

Шефът на ПСС не вижда проблем медицинските хеликоптери да помагат в планината

Няма механически проблем поръчаните от страната медицински хеликоптери да бъдат употребявани за задачи в планината. Това мнение изрази шефът на Планинска избавителна работа (ПСС) Емил Нешев пред Българска национална телевизия.

Повод за коментара е вчерашното изказване на здравния министър Христо Хинков, че е възможно поръчаните хеликоптери за незабавна помощ от въздуха да не могат да се употребяват при избавяне на потърпевши в планината.

Няма потребност да се убеждаваме, че ни трябват медицински хеликоптери, съобщи Нешев. По думите му спасителните акции са толкоз тежки, че аудиторията даже не може да си показа по какъв начин се случва.

Според него няма причина хеликоптерите да не могат да бъдат употребявани и нощем, защото са оборудвани с всички механически средства. Пречката е в регламента, съгласно който може да се лети от сертифицирана площадка до друга. Тоест в България нощно време хеликоптери не могат да извършват задачи, разясни Нешев.

По думите му военните хеликоптери са идеални за задачите търсене и избавяне, само че не и за HEMS и планинско избавяне.

Директорът на ПСС показа и каква заплата получават спасителите- между 1000 и 1300 лв.. Финансовият проблем в ПСС е голям, на ръба на опциите сме, уточни Нешев. Опитахме се да разясняваме тематиката и с министъра на финансите Асен Василев, само че никой не ни обръща внимание, угрижен е шефът на ПСС.

530 души са доброволните спасители в цялата страна, като единствено 47 от тях са щатни, които просто поддържат 24-часовите наряди, добави Емил Нешев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР