Няма срокове, в които България да даде зелена светлина за

...
Няма срокове, в които България да даде зелена светлина за
Коментари Харесай

Министър Генчовска: Няма срокове, в които България да даде зелена светлина за европреговори на РСМ


Няма периоди, в които България да даде зелена светлина за договаряния на Република Северна Македония с Евросъюза, увери министърът на външните работи Теодора Генчовска.

След закрито съвещание на Народното събрание, на което бе изслушана за хода на разговора със Скопие, Генчовска разяснява изказванията за различия в ръководещата коалиция.

Външният министър разяснява в коридорите на Народното събрание, че в Република България има единствено едно външно министерство и няма по какъв начин някой различен да организира външна политика:

"Аз в никакъв случай не съм споделила, че министър председателят е изразил различна позиция. Със сигурност това е обсъждано в съдружен формат, нали, аз ви споделям какво слушам в границите на формалните срещи, на които Външно министерство участва.

Външно министерство - не приказвам за периоди, има явно упоритости до края на френското председателство. Премиерът не е заявявал на никое място това нещо - споделям го в наши срещи, публични с екипа на Република Северна Македония, както и с представители на страните членки на Европейски Съюз ", сподели министър Теодора Генчовска.

Тя отхвърли да има апели за оставката ѝ от поста.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен външен министър Екатерина Захариева разяснява, че има разнобой сред премиера и Външното министерство по позицията на България за участието на Северна Македония в Европейски Съюз.

"И това е доста неприятно, тъй като мисля, че България изпуска по този метод златен късмет да реализира прогрес по настояванията в договарянията рамка ", означи Екатерина Захариева.

Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов от "Продължаваме смяната " изрази вяра, че позицията на България е ясна и не търпи смяна:

" Член 105-и от Конституцията е пределно явен и той споделя, че вътрешната и външна политика на страната се дефинират от Министерски съвет, а не от даден министър. Така че, е съответният министър следва да извършва тези политики, които са му заложени от Министерски съвет. Ако министър Генчовска е споделила нещо по-различно, мен това ме изненадва ".

"Приетото от Народното събрание решение, както и това от Консултативния на съвет при президента, който беше от тази година - тъй че, това са политиките, това се гони, това се следва ", уточни още Мирослав Иванов във връзка с позицията за начало на договарянията на Република Северна Македония в Европейски Съюз..

А съпредседателят на "Демократична България " Христо Иванов разяснява, че рамковата позиция на България по тематиката за участието на Северна Македония може да се трансформира единствено от Народното събрание:

"Темата за българските връзки с Република Северна Македония е прекомерно значима, с цел да си организираме, по този начин да се каже, вътрешнокоалиционни мамби.

Това дали е имало някакви диалози, дали амбициозни дами в две разнообразни здания не могат да си приказват или не я вземат решение, а ескалират тая тематика до Народното събрание, приказва единствено зле за нашата политическа просвета ", сподели Христо Иванов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР