Няма спор, че партията на Зоран Заев ще спечели и

...
Няма спор, че партията на Зоран Заев ще спечели и
Коментари Харесай

Зорница Илиева: Албанските партии играха една срещу друга на много места в Македония

Няма спор, че партията на Зоран Заев ще завоюва и втория тур на локалните избори. Въпросът е какво следва.  На митинга при приключването на първия тур, самият Заев беше много сдържан а тонът му – много по друг от надъханата предизборна акция.

Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ журналистът Зорница Илиева.
Спечели неговата тактичност, апропо, само че тя завоюва основно с поддръжката на албанските партии. Няма по какъв начин да не се съгласим с мнението на по-голямата част от белградските медии,  които споделиха: " Ако някой завоюва в изборите, това са албанските партии ". Те взеха за първи път 20 общини и ще имат кметства в огромни градове, които обичайно са техни, в тях се веят единствено албански флагове от години, примерно, Тетово, Гостивар, Струга. Там изпратиха, апропо, основни имена - дами - депутатите стават кметове. Скопие безусловно се заля с повече гласове в интерес на социалистите - партията на Зоран Заев, с помощта на албанските партии. Въпреки, че има и нещо ново измежду тях, новото е, че те на доста места играха една против друга.Трябва да признаем, че Заев държи, освен сега, властта в Скопие, на това, че имаше кавги, това че 10-годишното ръководство на  Груевски беше в действителност дотегнало с практиката на корупция, на несправедливости, които апропо ги има във всички балкански страни, само че интернационалната общественост поддържа Заев, тъй като той пое задължения за бързо участие в НАТО и в Европейски Съюз. Имам поради страните от запада, несъмнено.Заева посочи, че след изборите Заев ще ратифицира контракта с България, само че пред него се обрисуват тежки договаряния с Гърция за името на страната. Скопие би трябвало и да признае албанския за втори формален език в страната, а публичното мнение е спорно: 
Ние имаме съображение да сме удовлетворени дотолкоз, доколкото се надяваме, че при ръководството на Зоран Заев тази антибългарска акция, която имаше в част от македонските медии, ще престане. Тя в действителност към този момент не е такава. Но, не трябва да забравяме, че даже самият Зоран Заев, когато беше кмет на Струмица в първите си години, също имаше такава реторика - антибългарска,  в речите си. А пък Груевски наследи, когато взе властта в Скопие, ръководството на социалистите. Тази система съществуваше и преди него. Това, че той се трансформира в един властнически водач след 10 години към този момент е напълно друга тема
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР