Няма смисъл от разширяване на еврозоната и Шенгенското пространство, докато

...
Няма смисъл от разширяване на еврозоната и Шенгенското пространство, докато
Коментари Харесай

ГОЛЯМ ШАМАР ЗА БОРИСОВ! Австрия и Холандия посякоха ГЕРБ: Никакъв Шенген за България!

Няма смисъл от разширение на еврозоната и Шенгенското пространство, до момента в който няма решение по въпросите за данъчните измами и обществения дъмпинг, съобщи канцлерът на Австрия Кристиян Керн. Коментарът му е един от многото отговори на апела на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за разширение на зоната за свободно придвижване и валутния съюз, който беше посрещнат със смесени реакции.

"Това може да се одобри като разширение на проблемите и не благоприятства европейското съдействие. Смятам, че тази идея е недомислена ", съобщи Керн, представен от Ройтерс.

Австрийският министър на външните работи Себастиян Курц, който ще бъде конкуренция на Керн в изборите през октомври, посочи, че страните би трябвало да изпълнят изискванията преди присъединавяне към еврозоната, с цел да се избегне сюжет като този в Гърция.

В обичайна си годишна програмна тирада пред Европейския парламент през вчерашния ден Юнкер прикани за отваряне на Шенгенската зона за България, Румъния и Хърватия. Той предложи също Европейски Съюз да сътвори фонд за финансова и техническа помощ на страните, подготвящи се да одобряват еврото, което по думите му би трябвало да стане "единната валута на Европейски Съюз като цяло ".

Германският финансов министър Волфганг Шойбле разяснява, че проектът на ръководителя на Еврокомисията за доближаване на членките на Съюза посредством разширение на еврозоната подхожда на визията на Германия за бъдещето на блока.

"Би било добре да се окаже напън (за разширение на еврозоната), само че изискванията (за присъединение към нея) би трябвало да бъдат изпълнени ", съобщи Шойбле.

Предложението на Жан-Клод Юнкер за обединение на постовете на ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет срещна спорни реакции от водачите на страните-членки. Юнкер е сантиментален, само че му липсва прагматизъм, разяснява холандският министър председател Марк Рюте:

"Имате видения*? Отидете на очен доктор ", разяснява той, цитирайки някогашния немски канцлер Хелмут Шмид.

Датският министър председател Ларс Расмусен също отхвърли концепцията на Юнкер за суперпрезидент, който да съчетава длъжностите на ръководителите на Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз, който сега е управителен от Доналд Туск.

"Европейският съвет е значима институция. Нека не смесваме функциите и компетенциите. Имаме потребност от ръководител на Съвета като глас на страните членки.Трябва да се фокусираме върху значимото, не върху грандиозни планове и полемики за иституциите. "

Постът ръководител на Европейския съвет е основан през 2009 година Преди това длъжността е изпълнявана от водача на страната, която извършва ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз.

"Европа ще стане по-лесна за схващане, в случай че един капитан води кораба. Да имаме един президент ще отразява по-добре същинската природа на нашия Европейски съюз като по едно и също време съюз на страните и съюз на жителите ",заяви Юнкер.

*Думата vision значи по едно и също време "визия " (в този смисъл го използва Юнкер в речта си), "видение " и други

Клуб Z
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР