Няма сериозни проблеми със стоки българско производство. Отделни са случаите

...
Няма сериозни проблеми със стоки българско производство. Отделни са случаите
Коментари Харесай

Опасните стоки у нас – предимно внос

Няма съществени проблеми със артикули българско произвеждане. Отделни са случаите на установено противоречие с европейските стандарти за сигурност, като са подхванати навременни дейности за изземването им от пазара и тяхната преправка. Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР. Той добави, че в общия азбучник на забраняваните от контролния орган рискови артикули доминират артикули от трети страни и делът на българските не е огромен.

" Обикновено става въпрос за детски облекла с по-дълги връзки, шнурове за завързване към кръста или с дребни детайли по тях. Те биха могли да бъдат модифицирани и приведени в сходство със стандартите. Поради обстоятелството и че те не са в огромни количества, по-честият случай е този”, разясни Маргаритов. И добави, че съответен образец за заличаване на български артикули няма. " Но има редица случаи, в които е невероятно и по чисто справедливи аргументи стоката да бъде приведена в сходство със стандарта и тогава единственото, което остава след възбраната и изземването на публикуваните на пазара количества, е заличаване. То се прави от търговеца, а в случай че той не го направи – контролният орган пристъпва към тези действия”, сподели още ръководителят на КЗП.

Маргаритов изясни, че преди стартирането на пазара, всяка стока би трябвало да бъде изпитана в лаборатория за сходство със стандартите за сигурност. " При нашите инспекции пожелаваме от производителите и дистрибуторите документи, които удостоверят съответните изпитвания. Ако не бъдат предоставени, стоката се стопира краткотрайно от продажба, с цел да бъде изпитана. Когато се окаже, че има опасности, свързани със здравето и живота на хората, разноските се поемат от търговеца, а ние издаваме заповед за нейната възбрана и унищожаване”, уточни той. В България има разнообразни изпитвателни лаборатории, а когато липсва такава за избран тип стока, изпитванията се правят отвън страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР